węgierskie leczo

Prawdziwe węgierskie leczo jest bardzo często masakrowane przez całą rzeszę „kucharzy”. Rozgrzeszając ich trochę przyznać trzeba, że w restauracjach na Węgrzech trudno jest leczo w karcie menu znaleźć. Szczególnie, gdy mówimy o miejscach turystycznych. Tu dominują perkelty i zupa gulaszowa. Są również wszelkiego typu dania mięsne (w tym z dziczyzny), lecz o leczo raczej nikt nie pyta. Bo któż mając w zanadrzu flagowe mięsne dania węgierskie zamówi po prostu leczo, czyli bardzo gęstą warzywną papkę…  Na mojej stronie znajdziecie już przepis na <<LECZO>> – ten poniższy różni się w zasadzie jedynie dodatkowym przesmażeniem kiełbasy i papryki przed ich dalszą obróbką. W obu przypadkach węgierskie leczo według oryginalnego przepisu jest po prostu nieziemskie.

 

WĘGIERSKIE LECZO

SKŁADNIKI:

  • 5-7 sztuk białej, podłużnej papryki;
  • 50 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy);
  • 4 pomidory;
  • 1 mała słodka, czerwona papryka;
  • 1 mała, ostra papryka;
  • 1 duża cebula;
  • 150 gramów kiełbasy (np. dobra parówkowa lub typu podwawelskiej, czy śląskiej);
  • słodka, mielona papryka;
  • smalec wieprzowy z mangalicy;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

węgierskie leczo

 

2. Sparz nacięte „na krzyż” pomidory, odczekaj 2 minuty, a następnie przelej bieżącą wodą. Zdejmij łatwo skórki z pomidorów.

węgierskie leczo

 

3. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i białych błonek wewnętrznych. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

węgierskie leczo

 

4. Paprykę pokrój w niedużą kostkę, podobnie zrób z pomidorami. Alternatywnie pomidory możesz zetrzeć na dużych oczkach tarki.

węgierskie leczo

 

5. Kiełbasę również pokrój z niedużą kostkę.

węgierskie leczo

 

6. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Słoninę posiekaj jak najdrobniej. Wszystko, co potrzebne do zrobienia leczo masz już gotowe.

węgierskie leczo

 

7. Na dużej patelni rozgrzej smalec wieprzowy i wrzuć słoninę. Smaż krótką chwilę na średnim ogniu, a następnie wrzuć cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli uważając jednocześnie, by nie spalić skwarków.

węgierskie leczo

 

8. Zdejmij patelnię z gazu i wsyp 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki.

węgierskie leczo

 

9. Wymieszaj zawartość patelni, aż tłuszcz połączy się z papryką. Wstaw patelnię z powrotem na gaz. Dolej szklankę wrzątku i rozmieszaj wszystko, aż powstanie gęsta masa. Przelej zawartość patelni do garnka.

węgierskie leczo

 

10. Patelnię przetrzyj lekko ręcznikiem papierowym, postaw z powrotem na gaz i wrzuć na nią pokrojoną kiełbasę. Smaż chwilkę na większym ogniu, aż kiełbasa się lekko zrumieni. Wtedy przełóż ją do garnka z przygotowaną chwilę wcześniej bazą.

UWAGA: Kiełbasę smaż bez dodatku tłuszczu – wystarczy to, co się z niej wytopi.

węgierskie leczo

 

11. Nie myjąc patelni przesmaż na niej na niewielkiej ilości smalcu paprykę. Przesmażoną przełóż do garnka z leczo.

węgierskie leczo

 

12. Wlej do garnka tyle wrzątku, aby uzyskać żądaną gęstość leczo. Rób to z głową , bo zbyt duża ilość wody pozbawi danie całkowicie smaku.

węgierskie leczo

 

13. Wrzuć do garnka posiekane pomidory.

węgierskie leczo

 

14. Wsyp do leczo nieco ostrej, mielonej papryki, 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki oraz dodaj sól. Jeżeli masz do dyspozycji węgierską pastę paprykową (jest wściekle ostra i słona) soli nie dodawaj – doprawisz danie na końcu.

węgierskie leczo

 

15. Przykryj garnek pokrywką i gotuj węgierskie leczo na małym ogniu 10 minut.

węgierskie leczo

 

16. Do ostatecznego przyprawienia leczo zamiast soli, „veget” i innych tego typu cudów użyj najlepiej oryginalnej pasty węgierskiej, o której wspomniałem powyżej. Doskonale podkreśla ona smak węgierskich potraw takich właśnie, jak węgierskie leczo czy zupa gulaszowa.

węgierskie leczo

 

17. Węgierskie leczo podawaj z białym pieczywem. To znakomite danie z charakterem. No to kto reflektuje na miskę prawdziwego, węgierskiego leczo?

węgierskie leczo


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *