Praga

Praga jest jedną z najbardziej fascynujących europejskich stolic. Mnie samemu trudno jest jednoznacznie ocenić dlaczego tak jest, ponieważ nie znajduję w tym mieście nic aż tak nadzwyczajnego, co miałoby rzucić mnie na kolana. A jednak… W mieście jest czysto, wszystko jest na swoim miejscu i funkcjonuje jak należy. Stare Miasto jest bardzo sympatyczne, podobnie jak Most Karola, o ile nie ma tam za dużo turystów. W Pradze jednak o to niełatwo, bo miasto oblegane jest przez nich przez większą część roku. Praga ma swój niepowtarzalny klimat i przebywając w niej przynajmniej ja odczuwam błogi spokój. Szczególnie, gdy oddalę się choć trochę od centrum.

PRAGA KULINARNIE

Również czeska kuchnia nie należy do specjalnie wyszukanych. Nie łudźmy się, że będąc w Pradze będziemy spożywać topowe dania, które kochane są na całym świecie. Czeska kuchnia jest ciężka, sycąca i mało wyrafinowana. Jest tłusta i… bez polotu. Tylko … co z tego? Owszem, w Czechach podobnie jak w Polsce rośnie w siłę nurt modyfikacji lokalnych kuchni. Również więc w Pradze, która z pewnością jest prekursorem wszystkiego, co nowe w Czechach daje się odczuć tę kulinarną rewolucję. Coraz więcej kucharzy młodego pokolenia eksperymentuje z czeską kuchnią tworząc coraz ciekawiej skomponowane nowe dania lub też nieco unowocześnione te tradycyjne. Jam wierny jednak tradycji i kwiatów oraz ziemi jadalnej na talerzu obok golonki nie oczekuję… Ot, zwykła hospoda albo pivovar dla mnie, mięsiwo na talerzu, a w dłoni kufel piwa…

CZESKIE PIWA, DOBRE PIWA

No właśnie, piwa. Czesi to spece od piwa. Mają chyba z tysiąc mikrobrowarów browarów, a każdy z nich poi znakomicie. A do piwa najlepsza jest a to golonka, a to kiełbaski, a to pieczona kaczka, a to gulasz z knedlami… A właśnie, knedle. Czesi kochają duszone mięsa w sosie, a ponieważ ponad wszystko kochają knedle to i sosu na talerzach nie brakuje. Ba, jest go zawsze cała masa. Bo knedle, podobnie jak Czesi, lubią wypić. Czesi piwo, a knedle sos… Zapraszam na – mam nadzieję – smakowitą relację z pobytu w Pradze.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *