Potrawka z młodej kapusty z boczkiem i grzybami

Potrawka z młodej duszonej kapusty z dodatkiem smażonego boczku i grzybów podana w sosie z pomidorów i mielonej papryki.

Potrawka z młodej duszonej kapusty z dodatkiem smażonego boczku i grzybów podana w sosie z pomidorów i mielonej papryki. To danie z młodej kapusty to coś pomiędzy bigosem, a zupą kapuścianą. Ale podkreślam, nie jest to ani jedno, ani drugie. To coś niepowtarzalnego, coś co polecam Wam z czystym sumieniem. Potrawka z młodej kapusty może być w całości wegetariańska, ale „odrobina boczku” jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Boczek dodaje smaku, ale nie czyni dania zbyt ciężkim. Użyłem dużych pieczarek Portobello, ponieważ są bardzo aromatyczne i smaczniejsze od tych zwykłych. Ty użyj swoich ulubionych.

Składniki

1 główka młodej kapusty o wadze około 1,5 kilograma;
150 gramów surowego, wędzonego boczku;
4 duże pieczarki Portobello;
1 duża cebula;
2 łyżki czerwonej, mielonej papryki;
1 łyżka mąki pszennej;
koncentrat pomidorowy;
pęczek świeżego koperku;
2-3 listki laurowe;
3-4 ziela angielskie;
pieprz ziarnisty;
sól, pieprz;

Potrawka z młodej kapusty przepis

Kapustę umyj, osusz i posiekaj (nie za drobno). Przełóż do dużego garnka, zalej wrzącą wodą, a następnie dodaj do niej 2-3 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie, kilkanaście ziarenek pieprzu. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie „al dente” (około 10 minut powinno wystarczyć). Gdy kapusta jest gotowa odcedź ją pozostawiając w garnku około 2 szklanek wody. Podczas odcedzania odlej około pół litra wody z gotowania kapusty do kubka (jeszcze się przyda).

Posiekaj w drobną kostkę cebulę i w nieco grubszą boczek. Pokrojony boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy lekko się wytopi dodaj cebulę i duś wszystko, aż się zrumieni. Patelnię zdejmij z ognia, a następnie wsyp 2 łyżki czerwonej, mielonej papryki i wymieszaj wszystko, aż tłuszcz połączy się ze składnikami i powstanie gęsta masa. Wstaw patelnię z powrotem na nieduży ogień. Dodaj 1 łyżkę mąki i zamieszaj. Następnie wlej chochlę wody z gotowania kapusty cały czas mieszając.

Garnek z kapustą wstaw na gaz. Przelej do niego zawartość patelni, dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz w razie potrzeby dolej jeszcze wody z gotowania kapusty do uzyskania żądanej konsystencji. Gotuj potrawkę z młodej kapusty na wolnym ogniu kilka minut.

Potrawka z młodej kapusty dodajemy pieczarki

Pieczarki oczyść i pokrój w dość spore kawałki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego i smaż pieczarki przez kilka minut, aby się przyrumieniły. Pieczarki lekko posól tuż po wrzuceniu na patelnię, aby szybciej puściły wodę. Przesmażone pieczarki przełóż do garnka z potrawką. Na koniec posiekaj koperek i wrzuć do garnka.

Dopraw ostatecznie potrawkę solą (jeżeli potrzeba), pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną mielonej papryki. Smakuje najlepiej tuż po przyrządzeniu, gdy lekko przestygnie.


Młoda kapusta zasmażana przepis najsmaczniejszy.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *