potrawka z młodej kapusty

Potrawka z młodej kapusty mojego autorstwa to coś pomiędzy bigosem, a zupą kapuścianą. Ale podkreślam, nie jest to ani jedno, ani drugie. To coś niepowtarzalnego, coś co polecam Wam z czystym sumieniem. Potrawka z młodej kapusty może być w całości wegetariańska, ale „odrobina boczku” jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Boczek dodaje smaku, ale nie czyni dania zbyt ciężkim. Użyłem dużych pieczarek Portobello, ponieważ są bardzo aromatyczne i smaczniejsze od tych zwykłych. Ty użyj swoich ulubionych.

 

POTRAWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI:

  • 1 główka młodej kapusty o wadze około 1,5 kilograma;
  • 150 gramów surowego, wędzonego boczku;
  • 4 duże pieczarki Portobello;
  • 1 duża cebula;
  • 2 łyżki czerwonej, mielonej papryki;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • koncentrat pomidorowy;
  • pęczek świeżego koperku;
  • 2-3 listki laurowe;
  • 3-4 ziela angielskie;
  • pieprz ziarnisty;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

POTRAWKA Z MŁODEJ kapusty z boczkiem

 

2. Kapustę umyj, osusz i posiekaj (nie za drobno). Przełóż do dużego garnka, zalej wrzącą wodą; dodaj 2-3 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie, kilkanaście ziarenek pieprzu. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie „al dente” (około 10 minut powinno wystarczyć). Następnie odcedź kapustę (w garnku pozostaw około 2 szklanek wody) odlewając pół litra wody z gotowania kapusty do kubka (jeszcze się przyda).

POTRAWKA Z MŁODEJ kapusty z boczkiem

 

3. Posiekaj w drobną kostkę cebulę i w nieco grubszą boczek. Pokrojony boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy lekko się wytopi dodaj cebulę i duś wszystko, aż się zrumieni.

POTRAWKA Z MŁODEJ kapusty z boczkiem

 

4. Patelnię zdejmij z ognia; wsyp 2 łyżki czerwonej, mielonej papryki i wymieszaj wszystko, aż tłuszcz połączy się ze składnikami i powstanie gęsta masa.

POTRAWKA Z MŁODEJ kapusty z boczkiem

 

5. Wstaw patelnię z powrotem na nieduży ogień. Dodaj 1 łyżkę mąki i zamieszaj.

POTRAWKA Z MŁODEJ kapusty z boczkiem

 

6. Na patelnię wlej chochlę wody z gotowania kapusty. Cały czas mieszaj.

POTRAWKA Z MŁODEJ kapusty z boczkiem

 

7. Garnek z kapustą wstaw na gaz. Przelej do niego zawartość patelni, dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz w razie potrzeby dolej jeszcze wody z gotowania kapusty do uzyskania żądanej konsystencji. Gotuj potrawkę na wolnym ogniu kilka minut.

POTRAWKA Z MŁODEJ kapusty z boczkiem

 

8. Pieczarki oczyść i pokrój w dość spore kawałki. Duży pęczek koperku umyj pod bieżącą wodą.

POTRAWKA Z MŁODEJ kapusty z boczkiem

 

9. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego i smaż pieczarki przez kilka minut, aż się przyrumienią (pieczarki lekko posól tuż po wrzuceniu na patelnię, aby szybciej puściły wodę). Przesmażone pieczarki dodaj do garnka z potrawką.

POTRAWKA Z MŁODEJ kapusty z boczkiem

 

10. Koperek posiekaj i wrzuć do garnka. Dopraw ostatecznie potrawkę solą (jeżeli potrzeba), pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną mielonej papryki.

POTRAWKA Z MŁODEJ kapusty z boczkiem

 

11. Potrawka z młodej kapusty smakuje najlepiej tuż po przyrządzeniu, gdy lekko przestygnie.

POTRAWKA Z MŁODEJ kapusty z boczkiem

A gdy smak na MŁODĄ KAPUSTĘ zasmażaną przyjdzie kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *