Potrawka z kurczaka przyrządzona według poniższego przepisu to danie kuchni greckiej, a to ze względu na charakterystyczny sos cytrynowy, zwany avgolemono. Nie wszędzie jednak takich analogii doszukiwać się należy, więc skupmy się raczej na smaku tego dania, aniżeli na jego pochodzeniu. Sprawa jest całkiem prosta, a jedyną zagadką jest rodzaj użytego mięsa – pierś z kurczaka będzie delikatniejsza i całe danie będzie mniej kaloryczne w związku z tym. Użycie mięsa z udek z kurczaka nadaje daniu lepszego smaku, natomiast tłuszcz z tego typu mięsa z pewnością danie czyni bardziej tłustym. Wasz wybór.

 

POTRAWKA Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mięsa z piersi lub udek z kurczaka;
  • 1 litr domowego wywaru drobiowego;
  • 3 ziemniaki;
  • 2 marchewki;
  • 1 cebula;
  • garść makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu);
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej;
  • 1-2 cytryny;
  • natka pietruszki;
  • Twoja ulubiona przyprawa do drobiu;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mięso z kurczaka pokrój w nieduże kawałki lub paski, według własnego uznania. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i odłóż na bok. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

 

3. W garnku rozgrzej do średniej temperatury oliwę i wrzuć cebulę. Smaż chwilkę, aż cebula się zeszkli. Wrzuć pokrojonego kurczaka.

 

4. Posyp mięso Twoją ulubioną przyprawą do drobiu. Oczywiście nie musisz tego robić, ale jeśli masz fajną mieszankę przypraw, którą lubisz nada ona daniu jeszcze lepszego smaku. Sprawdź wcześniej, czy Twoja przyprawa nie zawiera soli – jeżeli tak jest, nie sól wcześniej mięsa!

 

5. Zamieszaj zawartość garnka, przesmaż krótko na dość mocnym ogniu mięso, a następnie wlej gorący wywar drobiowy. Tyle, by ledwie przykrył kurczaka. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz do minimum i duś kurczaka 20 minut.

 

6. Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w niedużą kostkę o zbliżonej wielkości.

 

7. Do podduszonego kurczaka wrzuć marchewkę; zamieszaj, ponownie przykryj garnek i duś wszystko 5 minut.

UWAGA: Bataty gotują się o połowę krócej od ziemniaków.

 

8. Wrzuć ziemniaki i powtórz czynności, jak w przypadku marchewki.

 

9. Wlej do garnka kolejną porcję gorącego wywaru drobiowego – tyle, aby bez problemu ugotował się w nim makaron (trochę spęcznieje) i uzyskać na końcu pożądaną przez Ciebie gęstość dania. Dopraw w razie potrzeby solą, pieprzem i/lub użytą do mięsa przyprawą. Kurczak z warzywami musi się jeszcze chwilę pogotować.

 

10. Wsyp – według uznania – 1 do 2 garści makaronu orzo. Mój makaron orzo wymaga 5 minut gotowania – jeżeli Twój wymaga dłuższego czasu wrzuć go odpowiednio wcześniej. Zamieszaj danie i gotuj na wolnym ogniu 5 minut.

 

11. Wyciśnij do szklanki sok z cytryny.

 

12. W misce roztrzep 2 jajka.

 

13. Cały czas mieszając jajka w misce dolewaj po niewielkiej ilości wyciśniętego przed chwilą soku z cytryny (tak, jak w przypadku robienia majonezu).

 

14. Zahartuj uzyskaną miksturę z jajek i soku z cytryny chochelką gorącego sosu z garnka.

 

15. Zdejmij garnek z gazu albo wyłącz gaz pod nim, a następnie wlej przygotowany sos cytrynowy do garnka.

 

16. Zamieszaj potrząsając garnkiem – sos powinien pięknie zgęstnieć.

 

17. Potrawka z kurczaka w znakomitym sosie cytrynowym winna trafić na stół posypana posiekaną natką pietruszki.

Wypróbuj również mojego KURCZAKA PO AZJATYCKU w czerwonym curry – przepis <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *