Potrawka z indyka w charakterystycznym sosie cytrynowym podana to smaczne danie, które przyrządza się naprawdę łatwo, choć wymaga nieco czasu. W swoim przepisie proponuję wykorzystać podudzia indycze, których mięso jest bardziej soczyste, aniżeli na indyczych piersiach. Całości dopełnia brokuł i makaron orzo w kształcie ryżu. Użycie takiego właśnie makaronu oraz „wykończenie” dania jajkiem roztrzepanym w soku z cytryny ma swoje korzenie w kuchni greckiej, skąd sposób przygotowania tego dania zaczerpnąłem. Jest lekko, pysznie i sycąco.

 

POTRAWKA Z INDYKA

SKŁADNIKI:

  • podudzia indycze o łącznej wadze około 800 gramów;
  • 1 brokuł;
  • 150 gramów makaronu orzo;
  • 1-2 liście laurowe;
  • 5-8 ziarenek ziela angielskiego;
  • mały kawałek kory cynamonu;
  • świeży czosnek lub suszone płatki – według uznania;
  • płatki chilli;
  • 1 jajko;
  • cytryna;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2.  Podudzia umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

3. W dużym garnku rozgrzej oliwę i smaż podudzia „na brązowo”. Następnie wlej do garnka około 1 litra gorącej wody.

 

4. Do garnka z mięsem wsyp szczyptę soli oraz liście laurowe, ziele angielskie, płatki chilli, korę cynamonową, czosnek – wszystko w ilościach według własnego uznania. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso na wolnym ogniu minimum około 1,5 godziny (do jego miękkości) uzupełniając wodę, gdy zajdzie potrzeba.

 

5. Brokuła podziel na różyczki, umyj pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia.

 

6. Gdy mięso jest już miękkie wsyp do garnka makaron.

 

7. Równocześnie z makaronem wrzuć do garnka różyczki brokuła. Wody w garnku winno być dość sporo – tyle, aby ugotowały się w niej brokuły i makaron. Weź pod uwagę, że makaron „wypije” również trochę wody, jednak na koniec potrawka nie powinna w niej pływać. Kwestia wprawy.

 

8. Przygotuj jajko, cytrynę i natkę pietruszki.

 

9. Wyciśnij sok z połowy lub całej cytryny (zadecyduj, czy wolisz mniej lub bardziej kwaśny sos).

 

10. W misce roztrzep jajko i powoli wlewaj do niego sok z cytryny cały czas mieszając, by jajko  się nie zważyło.

 

11. Z garnka wyjmij mięso, wyłącz gaz pod garnkiem i wlej przygotowaną masę jajeczno-cytrynową. Zamieszaj – sos winien być dość gęsty, ale całość soczysta.

 

12. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki i w razie konieczności dopraw danie solą i pieprzem.

 

13. Mięso porwij w mniejsze kawałki i wrzuć do potrawki lub podawaj, jak na zdjęciu. Potrawka z indyka smakuje lekko i orzeźwiająco dzięki sosowi cytrynowemu.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *