Potrawka cielęca z dodatkiem warzyw to bardzo delikatne i znakomite smakowo połączenie. Kruchość cielęciny idealnie współgra tutaj z warzywami przygotowanym na półtwardo, dzięki czemu całe danie nie jest rozciapaną masą, lecz wyczuwa się w nim smak każdego składnika, które jednak uwypuklają smak całego dania. Ważne jest, by zastosować swoją ulubioną przyprawę do przygotowania tego dania – niech nie będą to mieszanki zawierające wzmacniacze smaku, lecz takie podkreślające naturalny smak składników. Ta znakomita potrawka cielęca może być konsumowana samodzielnie, ale równie doskonale smakuje podana z dowolną kaszą ze wskazaniem jednak na kaszę jęczmienną (zwykłą lub pęczak).

 

POTRAWKA CIELĘCA

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów cielęciny (wybierz taki kawałek cielaka, jaki lubisz);
  • 1 żółta papryka;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 mała zielona papryka;
  • 250 gramów brązowych pieczarek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • mielone ziele angielskie;
  • mielona, słodka papryka;
  • suszony tymianek;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mięso pokrój w niedużą kostkę, posól, popieprz i dość obficie posyp mielonym zielem angielskim.

 

3. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż mięso na mocnym ogniu przez kilka minut.

 

4. W międzyczasie odkrój i pokrój dość grubo nóżki pieczarek, a ich kapelusze pokrój w kostkę najlepiej wielkości kawałków mięsa.

 

5. Gdy mięso się zarumieni przełóż je do garnka i zalej gorącą wodą tak, aby przykryła je z naddatkiem.

 

6. Do garnka włóż pokrojone nóżki pieczarek; dodaj łyżeczkę soli, łyżeczkę swojej ulubionej przyprawy i duś mięso na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

 

7. W międzyczasie przygotuj warzywa. Papryki pozbaw nasion i białych błonek, umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

 

8. Papryki pokrój w kostkę wielkości mięsa lub nawet nieco większą.

 

9. Pokrojoną paprykę umieść w dużej misce i dodaj do niej pokrojone kapelusze pieczarek oraz całe ząbki czosnku. Całość skrop 2 łyżkami oliwy i dobrze, ale delikatnie wymieszaj.

 

10. Rozgrzej dużą patelnię i przełóż na nie paprykę z pieczarkami; całość lekko posól, aby pieczarki natychmiast puściły wodą. Smaż warzywa na dużym ogniu co chwilę potrząsając patelnią, aby warzywa przyrumieniły się równomiernie.

 

11. Gdy warzywa są półtwarde (warzywa powinny się smażyć bardzo krótko) posyp je odrobiną suszonego tymianku. Zamieszaj potrząsając patelnią, aby przyprawa dokładnie oblepiła warzywa.

 

12. Mięso powinno już być miękkie; dopraw go łyżeczką mielonej, słodkiej papryki.

 

13. Do garnka z mięsem przełóż przesmażone na półtwardo warzywa.

 

14. Duś potrawkę na średnim ogniu 5 minut doprawiając ją dodatkowo solą, pieprzem i przyprawą użytą na początku przygotowywania dania – wszystko dla podkreślenia smaku dania.

 

15. W kubku rozmieszaj dokładnie w odrobinie zimnej wody łyżkę mąki. Dodaj do niej 1-2 duże łyżki kwaśnej śmietany, zahartuj sosem z potrawki i wlej śmietanę do garnka. Wymieszaj wszystko dokładnie i doprowadź do wrzenia.

 

16. Gdy potrawka cielęca z warzywami jest gotowa wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć posiekaną natkę pietruszki.

 

17. Potrawka cielęca doskonale smakuje podana solo, ale…

 

18. Potrawkę najlepiej podawać jest na przykład z kaszą jęczmienną – to zestawienie jest po prostu rewelacyjne 🙂


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *