Postne śledzie wigilijne są absolutnie konieczne w dzień wieczerzy wigilijnej. Zgodnie z doktryną kościoła do kolacji wigilijnej należy pościć. Człowiek jednak nie wielbłąd, i nie tylko pić, ale i co nieco zjeść musi. Przyjęło się, że kawałek śledzia w oczekiwaniu na kolację wigilijną zjeść można.

ŚLEDZIE W OLEJU

Zwykle jadamy śledzie w oleju, a źródło tej „tradycji” tkwi w czasach socjalizmu. Dzisiaj dóbr u nas dostatek, a i kulinarnie zdecydowanie ruszyliśmy do przodu. Śledzie w oleju nadal królują na naszych stołach, ale coraz częściej i chętniej sięgamy po nowości. Do naszego „śledzia w oleju” nie dodajemy już rafinowanego, idealnego ale tylko do smażenia oleju, a olej nierafinowany, zdrowy. Często uzupełniamy śledzika różnymi dodatkami, jak kapary, pieprz ziarnisty kolorowy, grzyby, korniszony, a nawet imbirem.

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

Postne śledzie wigilijne mogą mieć również – jako bazę – śmietanę, zamiast oleju. I w tym przypadku jest wiele przepisów, które w zależności od dodatków czynią śledzia unikalnym. Nie sposób również wspomnieć o jarzynowych sałakach śledziowych, których jedzenie jednak w dzień wigilijny wykracza już nieco poza istotę postu…

Specjalnie dla Was przygotowałem zestawienie kilkunastu przepisów na pyszne postne śledzie wigilijne. Przepisy są bardzo zróżnicowane i z pewnością każdy znajdzie sobie coś dla siebie. Pamiętajcie, że śledzie przygotować trzeba przynajmniej dzień wcześniej, aby się przegryzły. No i pamiętajcie również, że takimi śledziami zajadać się możecie przez cały rok, a nie tylko w czasie postu…

<<<< Przepisy na śledzie znajdziesz TUTAJ >>>>

Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *