POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska

Pomidory faszerowane w wersji wegetariańskiej przygotowałem na sposób turecki. Farsz w zdecydowanej mierze składa się z kuskusu, choć rzeczywiście bardziej tureckie byłoby użycie bulguru. Kuskus jest jednak nieco drobniejszy i lepiej przez to nadaje się do nadziewania warzyw. To był główny powód, dla którego wybrałem właśnie kuskus. A co Ty zastosujesz zależy od Ciebie; wybierz to, co preferujesz. Pamiętaj również, że nawet najbardziej dojrzałe pomidor mają choćby lekką nutę kwasowości, więc dość starannie buduj smak farszu. Koniecznie dodaj soku z cytryny, ale jeżeli całość będzie zbyt kwaśna nie wahaj się zrównoważyć smaku dodając np. miodu. Całe danie jest dość zgrabne i świetnie smakuje w letnie, upalne dni.

 

POMIDORY FASZEROWANE

SKŁADNIKI:

  • 6 dużych, o zbliżonej wielkości pomidorów gruntowych;
  • 1 szklanka kuskusu lub drobnego bulguru;
  • 1 cytryna;
  • natka pietruszki;
  • dymka;
  • suszona mięta;
  • kmin rzymski;
  • koncentrat pomidorowy;
  • harissa lub inna ostra pasta;
  • słodka, mielona papryka;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska

 

2. Pomidory umyj i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Odetnij górną część z każdego pomidora i wydrąż środek. Tak przygotowane pomidory odłóż na bok, a wydrążony miąższ umieść w misce.

POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska

 

3. Miąższ z pomidorów przełóż do blendera. Dodaj 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dla wzmocnienia smaku; jeżeli wolisz możesz najpierw koncentrat przesmażyć na patelni, dzięki czemu dodatkowo wzbogacisz smak. Całość posól i nieco popierz. Zmiksuj na gładką masę.

POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska

 

4. Przelej zmiksowaną pulpę pomidorową do garnka i postaw na gaz. Dodaj 1 łyżeczkę suszonej mięty i doprowadź całość do wrzenia.

POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska

 

5. Do dużej miski wsyp szklankę kuskusu, a następnie zalej go gorącą pulpą pomidorową. Zachowaj proporcje: 1 szklanka kuskusu – 2 szklanki płynu.

POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska

 

6. Zamieszaj kuskus, a następnie owiń miskę folią spożywczą i pozostaw na 5 minut, aż makaron wchłonie wodę i spęcznieje.

POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska

 

7. W międzyczasie posiekaj nieco dymki i natki pietruszki.

POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska

 

8. Zdejmij folię z miski i spulchnij widelcem kuskus. Pozostaw na kilka minut, aż nieco przestygnie. Następnie wrzuć do niego 1-2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, pół łyżeczki harissy lub innej, ostrej  pasty, 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki, posiekane dymkę i natkę pietruszki oraz dodatkowo sól i pieprz do smaku, jeżeli potrzeba. Farsz wymieszaj bardzo dokładnie.

UWAGA: Farsz powinien być wyraziście doprawiony.

POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska

 

9. Dopraw farsz sokiem z połowy cytryny, wymieszaj i spróbuj. W razie konieczności dopraw jeszcze którąś z zastosowanych wcześniej przypraw (papryka, kmin rzymski, mięta, sól, pieprz). Jeżeli farsz jest dla Ciebie zbyt kwaśny dodaj do niego nieco miodu.

POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska

 

10. Na koniec wlej do kuskusu 2-3 łyżki oliwy extra vergine, aby wzbogacić smak i poprawić jego teksturę.

POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska

 

11. Gotowy farsz odłóż na bok. Twoje pomidory faszerowane wegetariańskie już wkrótce będą gotowe 😉

POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska

 

12. Faszeruj każdego wydrążonego wcześniej pomidora kuskusem do wysokości 3/4 każdego z pomidorów. Kuskus w trakcie pieczenia spęcznieje, więc gdy dasz go za dużo „wyjdzie” z pomidorów, jak powidła z garnka u Żwirka i Muchomorka 😀 Przykryj każdego pomidora jego „czapeczką”. Umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym, skrop je oliwą, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska

 

13. Danie jest gotowe, gdy po upieczeniu pomidory faszerowane wegetariańskie są miękkie i lekko przyrumienione (aby tak się stało na ostatnie kilka minut pieczenia zdejmij z nich folię).

POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska

 

14. Pomidory faszerowane w wersji wegetariańskiej podawaj z połówką cytryny, natką pietruszki i koniecznie z tureckim SOSEM CACIK (dzadzyk) – jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>.

POMIDORY FASZEROWANE wersja wegetariańska


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *