POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

Policzki wołowe duszone w czerwonym winie są daniem znakomitym, które zapewniam Was podbije podniebienia każdego, kto tylko nie jest roślinożercą. Policzki wołowe to mięso fajnie przerośnięte, wymagające długiej obróbki. To nic dziwnego, skoro krowa przeżuwa trawę chyba całą dobę. Dzięki temu mięsień ten jest znakomicie ukrwiony, a przez to niezwykle smaczny. Jak smakują policzki wołowe? Jeżeli lubisz pręgę wołową, to zakochasz się w policzkach. Mój przepis na policzki wołowe jest banalny, ale przecież w prostocie siła. Jeżeli nie wierzysz to po prostu wypróbuj. I mój przepis, i policzki wołowe. Ale ostrzegam – policzki wołowe uzależniają na całego.

 

POLICZKI WOŁOWE

SKŁADNIKI:

  • dwa policzki wołowe o łącznej wadze 1 kilograma;
  • butelka czerwonego, wytrwanego wina włoskiego, np . Chianti;
  • około 500 ml domowego wywaru wołowego lub innego;
  • 1 marchewka;
  • 1 seler naciowy;
  • 1 duża cebula;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu lub mieszanka przypraw na bazie rozmarynu;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

2. Do przygotowania policzków wołowych można użyć wody, ale lepiej jest dodać wywaru – wołowego lub warzywnego, a nawet drobiowego. Eksperymentuj – dodanie wody do duszenia policzków wołowych nie „zniekształci” ich smaku, jednak dodanie domowego wywaru smak ten zbuduje i wzmocni. Moim zdaniem warto jednak dodać wywaru – bulionu domowego. Zamiast wody.

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

3. Z policzków wołowych odetnij tłuszcz, który znajduje się po jednej ze stron; pozbaw je również błonki, która znajduje się pod owym tłuszczem. To wszystko, co należy zrobić przy policzkach…

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

4. Selera, marchewkę i cebulę pokrój w drobną kostkę.

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

5. Policzki wołowe natrzyj solą, pieprzem i przyprawą – jeżeli ją używasz. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło i smaż policzki z obu stron na mocnym ogniu przez kilka minut, aż pięknie się zrumienią.

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

6. Przesmażone policzki przełóż do garnka, a na pozostałym na patelni tłuszczu przesmaż marchewkę, cebulę i selera.

UWAGA: Po zdjęciu policzków z patelni należy nieco schłodzić tłuszcz na patelni i zmniejszyć gaz, w przeciwnym razie warzywa spalą się w oka mgnieniu.

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

7. Warzywa winny smażyć się na stosunkowo wolnym ogniu około 5-7 minut, aby nieco zmiękły i „puściły” smak. Gdy tak się stanie przełóż je do garnka z mięsem.

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

8. Do mięsa wlej pół butelki włoskiego, czerwonego wina.

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

9. Wlej również 2 duże chochelki domowego wywaru lub wody (patrz wyjaśnienie w pkt 2 przepisu).

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

10. Czosnek zmiażdż szerokim nożem i również włóż do garnka z mięsem. Jeżeli nie używasz przyprawy tylko świeżego rozmarynu to teraz jest dobry moment, aby wrzucić go do garnka.

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

11. Całość delikatnie zamieszaj, przykryj garnek pokrywką i duś mięso na wolnym ogniu około 2,5 godziny. Na tym etapie nawet nie próbuj sosu, ani tym bardziej nie doprawiaj go. Zrobisz to na samym końcu.

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

12. Aby mięso dusiło się równomiernie obracaj je co 30 minut.

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

13. Moje policzki wołowe dusiły się 2,5 godziny i jest to w miarę optymalny czas. Sugeruję Ci jednak, aby już po 2 godzinach duszenia sprawdzić miękkość mięsa, bo kto wie… 😉 Gdy mięso jest miękkie wyjmij je na talerz, a sos przecedź przez sito, a warzywa przetrzyj przez nie, ile się da.

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

14. Przecedzony sos pozostaw na około 5 minut w garnku, aż na wierzchu zbierze się tłuszcz. Jeżeli jest go za dużo zdejmij jego nadmiar łyżką. Następnie odparuj sos do pożądanej ilości. Gdy tak się stanie wrzuć do garnka z sosem 1-2 łyżki masła. I to właśnie teraz jest dobry moment, aby sos doprawić – oczywiście jeżeli potrzeba. Powiem Ci w skrytości, że zwykle nie ma potrzeby tego robić… Sos smakuje zazwyczaj dość intensywnie i cudownie, o ile oczywiście zastosujesz się do mojego przepisu. Gotuj zatem sos na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści, a sos zgęstnieje.

UWAGA: Zanim doprawisz sos koniecznie spróbuj, czy rzeczywiście tego wymaga.

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

15. Gdy sos jest gotowy wyłącz gaz pod garnkiem i włóż do niego mięso. Polej je obficie sosem, przykryj garnek i pozostaw na wyłączonym gazie przez kilka minut.

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

16. Po tym czasie wyjmij mięso i pokrój w plastry w poprzek włókien. Zobacz, jak piękną strukturę mają policzki wołowe…

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

 

17. Policzki wołowe duszone w czerwonym winie podawaj od razu np. z na <<puree z selera>> korzeniowego lub ziemniaczanym. To jest absolutnie fantastyczne danie, a policzki wołowe rozkochują w sobie na dobre…

POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie

Wypróbuj również POLICZKI WOŁOWE W CIEMNYM PIWIE przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

4 thoughts on “POLICZKI WOŁOWE w czerwonym winie”

  1. Przepis bardzo dobry, opieram się na nim któryś raz. A w razie potrzeby jakiegoś urozmaicenia/ szaleństwa/ czegoś na Święta to oprócz powyższych jeszcze sok z połówki pomarańczy – wycisnąć do warzyw a wyciśniętą połówkę dorzucić do gotującego się wywaru. Do tego troszkę cynamonu i ze 4 goździki . Połówkę pomarańczy wyjąć pod koniec gotowania i wyrzucić – nie miksować.
    Smak zaskakujący ale znakomity.

  2. dziękuję za rzeczowy komentarz i cieszę się, że smakowało. Zapamietuję również Pani modyfikacje przepisu, bo są również bardzo inspirujące 😉 pozdrawiam 🙂

  3. Świetny przepis, wybrałam go ze względu na prostotę 🙂 i podobnie jak Pan, jestem zwolenniczka podlewania rosołem;)
    Wprowadziłam dwie modyfikacje: zamiast selera naciowego dałam plaster białej bulwy selera , a zamiast cebuli – białą część pora. Akurat to miałam pod ręką. Wyszło genialnie! Jestem bardzo zadowolona, dziękuję za inspirację!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *