Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem to bardzo smaczne danie i błyskawiczne danie. Polędwica wieprzowa to świetne mięso; wystarczy krótka obróbka termiczna, trochę soli, pieprz i ciekawy sos, aby wydobyć z tego mięsa jak najlepsze smaki. Sensem tego dania jest użycie podanej przeze mnie lub nawet nieco większej ilości masła – jeśli wydaje się Wam go za dużo, zrezygnujcie z tego dania, bowiem jeśli dacie masła mniej sos będzie byle jaki. Dodana do takiego maślanego sosu odrobina białego wina i igiełki świeżego rozmarynu doskonale wzbogacają smak tego dania i czynią go wykwintnym. Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem to danie błyskawicznie i naprawdę bardzo smaczne.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ROZMARYNEM
SKŁADNIKI:
- 200 gramów polędwiczki wieprzowej;
- 200 gramów fasolki szparagowej;
- kilka łyżek białego wina;
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego;
- garstka igiełek świeżego rozmarynu;
- mąka pszenna;
- oliwa z oliwek;
- masło;
- sól, pieprz;
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ROZMARYNEM PRZYGOTOWANIE:
1. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć 200 gramów fasolki szparagowej i gotuj kilka minut, aż będzie „al dente”. Nie rozgotuj warzywa!
2. Około 200 gramów polędwiczki wieprzowej pokrój na cztery części, a następnie każdą z nich rozbij delikatnie pięścią „na płasko”.
3. Mięso posól i popieprz do smaku i obsyp odrobiną mąki.
4. Na patelni rozgrzej 25 gramów masła i 1 łyżkę oliwy.
5. Na gorącą patelnię włóż polędwiczki i smaż 2 minuty z jednej strony na średnim ogniu.
6. Obróć mięso na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Zdejmij mięso z patelni.
7. Na patelnię wlej kilka łyżek białego wina, 1/4 szklanki bulionu, następne 25 gramów masła i wsyp garstkę igiełek rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem i gotuj 1 minutę.
8. Wrzuć z powrotem polędwiczki na patelnię, obtocz w sosie z obu stron i zdejmij patelnię z ognia.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ROZMARYNEM
Wyłóż na talerz fasolkę szparagową i polędwiczki. Całość polej pysznym sosem maślanym z rozmarynowym aromatem.
Spróbuj również POLĘDWICZKI w SOSIE śmietanowym <<TUTAJ>>.