polędwiczki wieprzowe z rozmarynem

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem to bardzo smaczne danie i błyskawiczne danie. Polędwica wieprzowa to świetne mięso; wystarczy krótka obróbka termiczna, trochę soli, pieprz i ciekawy sos, aby wydobyć z tego mięsa jak najlepsze smaki. Sensem tego dania jest użycie podanej przeze mnie lub nawet nieco większej ilości masła – jeśli wydaje się Wam go za dużo, zrezygnujcie z tego dania, bowiem jeśli dacie masła mniej sos będzie byle jaki. Dodana do takiego maślanego sosu odrobina białego wina i igiełki świeżego rozmarynu doskonale wzbogacają smak tego dania i czynią go wykwintnym. Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem to danie błyskawicznie i naprawdę bardzo smaczne.

 

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ROZMARYNEM

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów polędwiczki wieprzowej;
  • 200 gramów fasolki szparagowej;
  • kilka łyżek białego wina;
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego;
  • garstka igiełek świeżego rozmarynu;
  • mąka pszenna;
  • oliwa z oliwek;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć 200 gramów fasolki szparagowej i gotuj kilka minut, aż będzie „al dente”. Nie rozgotuj warzywa!

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE z rozmarynem

 

2. Około 200 gramów polędwiczki wieprzowej pokrój na cztery części, a następnie każdą z nich rozbij delikatnie pięścią „na płasko”.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE z rozmarynem

 

3. Mięso posól i popieprz do smaku i obsyp odrobiną mąki.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE z rozmarynem

 

4. Na patelni rozgrzej 25 gramów masła i 1 łyżkę oliwy.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE z rozmarynem

 

5. Na gorącą patelnię włóż polędwiczki i smaż 2 minuty z jednej strony na średnim ogniu.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE z rozmarynem

 

6. Obróć mięso na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Zdejmij mięso z patelni.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE z rozmarynem

 

7. Na patelnię wlej kilka łyżek białego wina, 1/4 szklanki bulionu, następne 25 gramów masła i wsyp garstkę igiełek rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem i gotuj 1 minutę.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE z rozmarynem

 

8. Wrzuć z powrotem polędwiczki na patelnię, obtocz w sosie z obu stron i zdejmij patelnię z ognia.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE z rozmarynem

 

9. Wyłóż na talerz fasolkę szparagową i polędwiczki – całość polej pysznym sosem maślanym z rozmarynowym aromatem. Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem smakują naprawdę wybornie.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE z rozmarynem

Spróbuj również POLĘDWICZKI w SOSIE śmietanowym <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *