Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu to danie wyborne. Delikatne, smaczne i niezwykle wystawne, choć przyrządzone przecież z bardzo zwyczajnych składników. Uwielbiam marynowany zielony pieprz i chętnie robię taki sos, nie tylko zresztą do polędwiczek wieprzowych. Marynowany w winegrecie zielony pieprz wbrew pozorom nie jest jakoś wyjątkowo ostry i doskonale podkreśla smak mięsa w tym daniu. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu proponuję podać z kluseczkami typu włoskie gnocchi lub polskie kopytka. Do dania dopasuj swoja ulubioną surówkę pamiętając, że polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatne, a sos wyrazisty – surówka nie może być zbyt charakterystyczna w smaku.

 

SKŁADNIKI:

  • polędwiczka wieprzowa o wadze około 450 gramów;
  • mały słoik marynowanego zielonego pieprzu;
  • 20 ml brandy;
  • masło klarowane;
  • 200 gramów (małe opakowanie) 30 % śmietanki kremówki;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Polędwiczkę wieprzową obierz z błonek, umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

 

2. Pokrój mięso na kawałki o grubości około 4 centymetrów, rozłóż je na desce i po przykryciu folią spożywczą bardzo delikatnie rozbij (tłuczkiem lub po prostu dłonią) na około 1-2 centymetrowej grubości kotleciki.

 

3. Kotleciki posól – pieprzu nie potrzeba, wszak będzie w sosie.

 

4. Na patelni rozgrzej na mocnym ogniu oliwę i smaż kotleciki po około 2 minuty z każdej strony (będzie pryskać…). Przełóż je na żaroodporny talerz i wstaw do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na około 5 minut. Przygotuj w tym czasie sos.

 

5. Do moździerza wrzuć połowę zawartości małego słoiczka zielonego pieprzu (marynatę odlej, nie jest nam potrzebna) i lekko zmiażdż część ziarenek.

 

6. Na nieoczyszczoną po smażeniu polędwiczek patelnię dorzuć nieco masła klarowanego, wrzuć zielony pieprz z moździerza i wlej 20 ml brandy. Przechylając lekko patelnię w stronę ognia podpal jej zawartość. UWAGA! będzie mocny płomień, nie poparz się i nie podpal kuchni !

 

7. Odczekaj, aż alkohol wypali się i płomień zgaśnie.

 

8. Wlej 200 gramów (małe opakowanie) 30 % śmietanki kremówki, dodaj nieco soli, zmniejsz ogień i duś kilka minut, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje.

 

9. Wyjmij polędwiczki z piekarnika, rozłóż na talerzu, polej je sosem i podawaj od razu. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu to danie doskonałe na każdą okazję, również na Święta

Drukuj

4 thoughts on “Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *