Placki ziemniaczane takie właśnie grubo tarte po raz pierwszy jadłem w niemieckiej Kolonii. Bardzo mi zasmakowały i teraz jadam je zamiennie z naszymi tradycyjnymi drobno tartymi plackami. Usmażone grubo tarte placki ziemniaczane nawet po polaniu sosem jeszcze długo pozostają chrupiące – a któż nas nie przepada na chrupiącymi plackami? W Niemczech jada się je solo, z musem jabłkowym lub gulaszem. I ta ostatnia wersja zdecydowanie najbardziej mi smakuje.

 

PLACKI ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków;
  • 5 łyżek mąki pszennej;
  • 2 średnie cebule;
  • 2 jajka;
  • gałka muszkatołowa;
  • sól, pieprz;
  • olej rzepakowy rafinowany do smażenia;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Obierz i umyj 1 kilogram mączystych ziemniaków.

 

3. Zetrzyj ziemniaki na grubych oczkach tarki do dużej miski.

 

4. Przełóż starte ziemniaki na sito i połóż je na garnku. Odciśnij dobrze nadmiar wody.

 

5. Ziemniaki przełóż z powrotem do miski. Gdy woda w garnku się ustoi odlej ją delikatnie, a pozostałą na spodzie garnka skrobię dodaj do ziemniaków.

 

6. Obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki cebule.

 

7. Do startych ziemniaków dodaj 5 łyżek mąki i starte cebule.

 

8.  Wbij 2 jajka, dodaj sól i sporo pieprzu. Na koniec zatrzyj również dość sporo gałki muszkatołowej (do smaku).

 

9. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto.

 

10. Dobrze jest usmażyć teraz jeden mały placek aby sprawdzić, czy ciasto jest doprawione jak należy. W razie konieczności dopraw ciasto według uznania. Zwykle brakuje głównie soli…

 

11. Na rozgrzaną patelnię nakładaj masę ziemniaczaną i formuj placki. Smaż je 2-3 minuty na średnim ogniu.

 

12. Odwróć placki na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Usmażone placki powinny być pięknie zrumienione i chrupiące.

 

13. Po usmażeniu koniecznie odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

14. Placki ziemniaczane grubo tarte podawaj najlepiej z gulaszem np. takim z kurczaka (jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>> ).


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *