PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

Placki ziemniaczane takie właśnie grubo tarte po raz pierwszy jadłem w niemieckiej Kolonii. Bardzo mi zasmakowały i teraz jadam je zamiennie z naszymi tradycyjnymi drobno tartymi plackami. Usmażone grubo tarte placki ziemniaczane nawet po polaniu sosem jeszcze długo pozostają chrupiące – a któż nas nie przepada na chrupiącymi plackami? W Niemczech jada się je solo, z musem jabłkowym lub gulaszem. I ta ostatnia wersja zdecydowanie najbardziej mi smakuje.

 

PLACKI ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków;
  • 5 łyżek mąki pszennej;
  • 2 średnie cebule;
  • 2 jajka;
  • gałka muszkatołowa;
  • sól, pieprz;
  • olej rzepakowy rafinowany do smażenia;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

 

2. Obierz i umyj 1 kilogram mączystych ziemniaków.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

 

3. Zetrzyj ziemniaki na grubych oczkach tarki do dużej miski.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

 

4. Przełóż starte ziemniaki na sito i połóż je na garnku. Odciśnij dobrze nadmiar wody.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

 

5. Ziemniaki przełóż z powrotem do miski. Gdy woda w garnku się ustoi odlej ją delikatnie, a pozostałą na spodzie garnka skrobię dodaj do ziemniaków.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

 

6. Obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki cebule.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

 

7. Do startych ziemniaków dodaj 5 łyżek mąki i starte cebule.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

 

8.  Wbij 2 jajka, dodaj sól i sporo pieprzu. Na koniec zatrzyj również dość sporo gałki muszkatołowej (do smaku).

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

 

9. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

 

10. Dobrze jest usmażyć teraz jeden mały placek aby sprawdzić, czy ciasto jest doprawione jak należy. W razie konieczności dopraw ciasto według uznania. Zwykle brakuje głównie soli…

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

 

11. Na rozgrzaną patelnię nakładaj masę ziemniaczaną i formuj placki. Smaż je 2-3 minuty na średnim ogniu.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

 

12. Odwróć placki na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Usmażone placki powinny być pięknie zrumienione i chrupiące.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

 

13. Po usmażeniu koniecznie odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

 

14. Placki ziemniaczane podawaj najlepiej z gulaszem np. takim z kurczaka (jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>> ).

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *