Placki ziemniaczane grubo tarte super chrupiące

Placki ziemniaczane grubo tarte na dużych oczkach tarki doprawione i smażone w sposób tradycyjny na oleju.

Placki ziemniaczane grubo tarte po raz pierwszy jadłem w niemieckiej Kolonii. Bardzo mi zasmakowały i teraz jadam je zamiennie z naszymi tradycyjnymi drobno tartymi plackami. Usmażone grubo tarte placki nawet po polaniu sosem jeszcze długo pozostają chrupiące, a któż z nas nie przepada na chrupiącymi plackami? W Niemczech jada się je solo, z musem jabłkowym lub gulaszem. I ta ostatnia wersja zdecydowanie najbardziej mi smakuje.

Składniki

1 kilogram mączystych ziemniaków;
mąka pszenna;
2 średnie cebule;
2 jajka;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;
olej rzepakowy lub smalec do smażenia;

Przepis na placki ziemniaczane grubo tarte

Kilogram mączystych ziemniaków obierz ze skórki i umyj pod bieżącą wodą. Następnie zetrzyj ziemniaki na grubych oczkach tarki do dużej miski. Przełóż starte ziemniaki na sito, które następnie połóż na garnku. Delikatnie odciśnij nadmiar wody ze startych ziemniaków tak, aby nie zniszczyć struktury startych warzyw. Następnie przełóż ziemniaki z powrotem do miski. Gdy woda w garnku się ustoi odlej ją delikatnie. Na spodzie garnka zobaczysz odstaną skrobię. I właśnie tę skrobię należy dodać do masy ziemniaczanej na placki.

Przygotowanie masy ziemniaczanej na placki

Obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki cebule i dodaj je do startych ziemniaków. Wsyp do masy ziemniaczanej z cebulą 1-2 łyżki mąki pszennej. Raczej nie więcej (a im mniej, tym lepiej), bowiem mąka ma jedynie połączyć składniki w jednolitą masę, którą da się sprawnie usmażyć. Wbij dwa wiejskie jajka, dodaj sól, a następnie posyp całość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec zetrzyj również dość sporo gałki muszkatołowej do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto. W ten sposób mas już gotową masę ziemniaczaną i możesz smażyć placki ziemniaczane grubo tarte.

Smażenie placków ziemniaczanych

Na rozgrzaną patelnię z olejem lub smalcem nakładaj przygotowaną wcześniej masę ziemniaczaną, a następnie formuj placki. Smaż placki ziemniaczane 2-3 minuty na średnim ogniu. Odwróć placki na drugą stronę i smaż kolejne dwie minuty. Usmażone placki ziemniaczane grubo tarte powinny być pięknie zrumienione i chrupiące.

Zajadaj solo lub podawaj np. z gulaszem z kurczaka (zobacz przepis na gulasz z kurczaka z frankfurterkami).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *