placki z pomidorów kuchnia grecka

Placki z pomidorów to kolejny już rodzaj smażonych placków, które Grecy uwielbiają. Zwykle takie placki przygotowywane są z jednego warzywa, ale czasem Grecy łączą 2-3 z nich, aby nieco odmienić smak. W tym przypadku placki przygotowywane są po prostu z samych pomidorów. Ja dodałem jeszcze kawałek cukinii, bo akurat miałem do utylizacji oraz małą garstkę twardego sera. Placki z pomidorów smakują znakomicie i wbrew pozorom wcale się nie rozlatują w trakcie smażenia, ani ich konsumpcji.

 

PLACKI Z POMIDORÓW

SKŁADNIKI:

  • 4 duże pomidory (najlepiej lima);
  • 1 mała cukinia;
  • 2 białe cebule;
  • odrobina sera;
  • świeża mięta;
  • natka pietruszki;
  • nać koperku lub fenkuła;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

placki z pomidorów kuchnia grecka

 

2. Połowę pomidorów pozbaw skórek, pokrój na małe kawałki, a następnie odsącz je z nadmiaru wody.

placki z pomidorów kuchnia grecka

 

3. Cebule obierz i drobno posiekaj. Idealnie, gdyby to była biała cebula lub nawet szalotka, które są po prostu łagodniejsze w smaku.

placki z pomidorów kuchnia grecka

 

4. Pomidory i cebulę umieść w misce. Dodaj posiekane natkę pietruszki i koperku lub fenkuła. Świeża mięta to obowiązkowy dodatek – nie pomijaj jej, doda fantastycznej nuty świeżości Twoim plackom.

placki z pomidorów kuchnia grecka

 

5. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki, odciśnij dobrze z nadmiaru wody i wrzuć do miski.

placki z pomidorów kuchnia grecka

 

6. Zetrzyj do miski pozostałe pomidory, skórki wyrzuć. Jeżeli Twoje pomidory są zbyt wodniste zetrzyj je do miski, odsącz, a dopiero potem przełóż do miski.

placki z pomidorów kuchnia grecka

 

7. Zetrzyj do miski trochę sera. Może to być cheddar, mozzarella lub inny dobrze topiący się. Ale równie dobrze może to być ser twardy, który wcale dobrze się nie topi. Dzięki temu jego kawałki będą wyczuwalne podczas jedzenia placków. To też ma swój urok. Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

UWAGA: Zbyt duża ilość sera spowoduje, że placki zaczną się przypalać.

placki z pomidorów kuchnia grecka

 

8. Cała sztuka zrobienia dobrych placków z pomidorów to umiejętność połączenia ich składników za pomocy jak najmniejszej ilości mąki. Dosypuj więc po trochu mąkę i mieszając co jakiś czas sprawdzaj, czy ciasto ma już właściwą konsystencję.

placki z pomidorów kuchnia grecka

 

9. Mąka ma połączyć składniki, ale jej nadmiar pozbawi smaku całego dania. W razie konieczności dopraw jeszcze całość do smaku i dodaj np. więcej ziół – tego nigdy za wiele.

placki z pomidorów kuchnia grecka

 

10. Nakładaj łyżką stołową ciasto na średnio rozgrzaną oliwę na patelni i smaż placki z pomidorów z obu stron. Krótko, aby się ładnie zrumieniły.

placki z pomidorów kuchnia grecka

 

11. Placki z pomidorów świetnie smakują podane z prawdziwym greckim jogurtem. Wiecie, takim gęstym, który ma 10% tłuszczu.

placki z pomidorów kuchnia grecka

Spróbuj moich tradycyjnych PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH, ale w nowej odsłonie <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *