Placki z marchewki ze szpinakiem, które powinny smakować większości z Was robi się błyskawicznie. Z wyglądu przypominają tradycyjne placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach tarki, ale zamiast ziemniaków są tutaj jajka, młoda marchew i szpinak. Myślę, że po ich wypróbowaniu z pewnością będziecie je jadali dość regularnie. Do placków proponuję sos jogurtowy z dodatkiem sera śmietankowego, zieleniny i pomidora. Jeżeli masz inny ulubiony po prostu zastąp mój sos swoim. Placki smakują najlepiej na ciepło, ale i na zimno dają radę.

 

PLACKI Z MARCHEWKI ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów marchewki;
  • 2 jajka;
  • mąka kukurydziana lub pszenna;
  • 50-100 gramów świeżego szpinaku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki placków, czyli 300 gramów marchewki, 2 jajka, mąka kukurydziana lub pszenna, 50-100 gramów świeżego szpinaku.

 

2. Jajka wbij do miski, dodaj 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę ulubionej przyprawy.

 

3. Dokładnie wymieszaj jajka z mąką, aby powstało dość gęste ciasto i odstaw na bok. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, szpinak umyj, osusz.

 

4. Do ciasta z jajek i mąki wrzuć startą marchewkę i szpinak. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj dokładnie.

 

5. Na patelni rozgrzej oliwę i nakładaj masę formując placuszki. Smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony (jeżeli masz wątpliwości, czy placki są dobrze doprawione usmaż najpierw jeden niewielki na próbę i skosztuj – w razie konieczności dopraw).

 

6. Odsącz placki na ręczniku papierowym.

 

7. Placki z marchewki i szpinaku podawaj z dipem jogurtowym z serem feta (przepis na ten, ale  i inne dipy znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *