placki z cukinii przepis turecki

Placki z cukinii udowadniają, że cukinia to niezwykłe warzywo. Ilość smakowitych potraw, jakie można z niej wyczarować jest chyba nieograniczona. Pyszne placki z cukinii świetnie posłużą jako uzupełnienie dania, ale równie dobrze smakują solo jako przekąska. Bogactwo przypraw w postaci świeżych ziół (koperek, natka pietruszki i dymka) nadają plackom znakomitego, orzeźwiającego aromatu, dodatek zaś fety wzbogaca ich smak; wreszcie jajka spajają całość. Gwarantem niepowtarzalnego smaku jest jednak dobrej jakości suszona mięta.

Placki z cukinii podawane z Twoim ulubionym dipem jogurtowym (wybierz któryś z moich przepisów <<TUTAJ>>) oraz tureckim ayranem w upalny, letni dzień świetnie zaspokoją głód. Zdecydowanie warto.

 

PLACKI Z CUKINII

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów cukinii;
  • duży pęczek koperku;
  • duży pęczek natki pietruszki;
  • 1 łyżka suszonej mięty;
  • nieco dymki;
  • 1 cebula;
  • 3 łyżki mąki lub grysiku (kasza manna);
  • 100 gramów sera feta lub prawdziwej bryndzy;
  • 3 jajka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym 500 gramów cukinii (możesz użyć np. po jednej żółtej i zielonej). Przygotuj po pęczku natki pietruszki i koperku. Przyda się również trochę zielonej dymki.

Placki z cukinii

 

2. Cukinie zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, wyłóż na durszlak, posól, dociśnij i pozostaw na pół godziny. Alternatywnie wraz z cukinią możesz już teraz zetrzeć obraną cebulę.

Placki z cukinii

 

3. Po tym czasie bardzo dokładnie odciśnij wodę z cukinii, a pozostałą masę przełóż do miski.

Placki z cukinii

 

4. Dodaj posiekany koperek, natkę pietruszki oraz nieco dymki. Placki z cukinii winny mieć zrównoważony smak.

Placki z cukinii

 

5. Zetrzyj do miski obraną, dużą cebulę (o ile nie zrobiłaś/łeś tego wraz z cukinią) i dodaj 3 łyżki mąki (lub zamiennie grysiku, w zależności od Twoich preferencji).

Placki z cukinii

 

6. Suszona mięta to bardzo ważny składnik moich placków z cukinii. Ale uwaga: polska mięta nie nadaje się do potraw, ponieważ za bardzo „czuć ją” apteką. Niestety. O ile jest świetna np. do koktajli, o tyle do potraw nie nadaje się. Miętę do placków dodaj jedynie wtedy, gdy uda Ci się kupić np. grecką lub turecką. Aromat takiej mięty niewiarygodnie wzbogaci smak placków z cukinii i doda im świeżości. Kto lubi porządne miętusy wie, o czym mówię 😉 Pokrusz 1 łyżkę mięty do masy.

Placki z cukinii

 

7. Dodaj 100 gramów pokruszonego sera feta lub bryndzy i wlej roztrzepane w misce 2-3 jajka (w zależności od ich wielkości).

Placki z cukinii

 

8. Posól, popieprz i dokładnie wymieszaj masę.

Placki z cukinii

 

9. Na patelnię wlej dość sporo oleju (np. arachidowego będzie smaczniej) i nakładaj łyżką masę; formuj niewielkie placuszki.

Placki z cukinii

 

10. Smaż po kilka minut na średnim ogniu z obu stron.

Placki z cukinii

 

11. Wyłóż placuszki na ręcznik papierowy i pozostaw na minutę, aż cały tłuszcz odcieknie.

Placki z cukinii

 

12. Placki z cukinii podawaj na ciepło np. z ulubionym sosem jogurtowym, popijając ayranem.

Placki z cukinii

Wolisz tradycyjne PLACKI ZIEMNIACZANE ? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *