PISCHINGER deser rodem z Wiednia

Pischinger to bardzo popularny w Małopolsce i niektórych innych rejonach Polski południowej deser wymyślony u schyłku XIX wieku przez wiedeńskiego cukiernika Oscara Pischingera. To swego rodzaju torcik składający się z warstw kruchych wafli przekładanych aromatyczną masą czekoladową. Ot takie niby nic, ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Mój pischinger jest taki najprostszy z możliwych; taki właśnie jadałem w dzieciństwie i taki smakuje mi najlepiej. Jeżeli uznasz za stosowne masę możesz wzbogacić np. mielonymi orzechami włoskimi, a całość oblać polewą czekoladową.

 

PISCHINGER

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów miękkiego masła;
  • 1 opakowanie andrutów (wafli);
  • 4 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 jajko;
  • 50 ml prawdziwego rumu;
  • laska wanilii;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

 

2. Do miski malaksera włóż posiekane w mniejsze kawałki masło i wsyp cukier. Zamknij czaszę malaksera i zacznij ucierać.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

 

3. Podczas, gdy malakser pracuje przygotuj jajko oraz wanilię; ta ostatnia może występować pod wieloma postaciami: jako tradycyjny cukier waniliowy z torebce, pasta waniliowa, domowej roboty cukier waniliowy, laska wanilii lub dostępne w handlu olejki waniliowe. Co wybierzesz, zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

 

4. Nie przerywając ucierania dodaj wanilię.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

 

5. Wsypuj stopniowo kakao ciągle ucierając masę.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

 

6. Następnie dodaj jajko.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

 

7. Rum i masa czekoladowa to znakomite połączenie. Dzięki dodaniu tego szlachetnego trunku masa uzyska wspaniały, lekko wytrawny, choć nadal słodkawy smak. Tym samym masz odpowiedź na pytanie, czy można prawdziwy rum zastąpić … tanią podróbką.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

 

8. Wlej rum do masy i ucieraj wszystko jeszcze chwilę.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

 

9. Wspaniała, puszysta masa, słodycz przełamana wytrawnym, szlachetnym rumem… Powiem Wam, że to coś pysznego. Około 10 minut ucierania, a efekt przepyszny.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

 

10. Na wierzchu pierwszego andruta rozsmaruj część masy.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

 

11. Na andruta z równomiernie rozsmarowaną masę nałóż drugiego andruta i dobrze dociśnij.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

 

12. Powtarzaj powyższe czynności do momentu wykorzystania całej masy i wszystkich andrutów.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

 

13. Gdy pischinger jest gotowy bardzo dobrze dociśnij wszystkie jego warstwy, połóż go na desce i przykryj ściereczką.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

 

14. Na wierzch deseru połóż deskę do krojenia, a na niej szeroki garnek wypełniony wodą. Tak przygotowanego pischingera wstaw na noc do lodówki.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

 

15. Pischinger najlepiej smakuje na drugi dzień po jego przygotowaniu, gdy andruty częściowo wchłoną masę czekoladową i nieco zmiękną, pozostając jednak z wierzchu chrupiącymi.

PISCHINGER deser rodem z Wiednia

Spróbuj również OMLET CESARSKI Franciszka Józefa przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *