Pincho, tapas to tylko wierzchołek góry lodowej… Hiszpania to wspaniały kraj z bogatą ofertą kulinarną, która mocno zakorzeniona jest we wszystkich jej regionach. O ile w całej Hiszpanii jada się tapas (przekąski) to na północy jada się pinchos (pincho, czyt. pinczos). Pinchos spotkałem również podczas ostatniego pobytu na Majorce. Skąd tutaj wzięły się te przekąski nie wiem, ale nie żałuję, bo były rewelacyjne. Więcej dowiesz się <<TUTAJ>>.

Zapraszam na przykładowe pincho, takie dość klasyczne, majorkańskie. A jakie warianty pinchos można spotkać na Majorce dowiesz się przeglądając relację z mojej podróży na Majorkę <<TUTAJ>>.

 

PINCHO

SKLADNIKI:

  • weka z Twojej lokalnej piekarni (bułka wrocławska, bagietka);
  • jajka przepiórcze;
  • 1 zielona papryka;
  • szczypiorek;
  • ocet balsamiczny;
  • krem balsamiczny;
  • sobrassada (majorkańska kiełbasa paprykowana;
  • 4-5 dużych cebul;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przyrządzanie „mojej” przekąski zacznij od przygotowania czerwonej cebuli. Potrzebne będzie 4-5 dużych cebul.

 

2. Cebule obierz i pokrój w piórka. W niedużym rondelku rozgrzej oliwę i wrzuć do niego posiekaną cebulę. Posól ją i smaż (regularnie mieszając) na niezbyt mocnym ogniu przez około 15-20 minut, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje.

 

3. Pozostałe składniki mojej pincho to: porządna weka z Twojej lokalnej piekarni (bułka wrocławska, bagietka), jajka przepiórcze, zielona papryka, szczypiorek, ocet balsamiczny, krem balsamiczny i sobrassada. To kiełbasa mocno paprykowana, którą można rozsmarować na pieczywie, jednakże konsystencję ma nieco bardziej zbitą, aniżeli pasztet. Wiem, że sobrasady w Polsce się nie kupi, dlatego proponuję zamienić ja na naszą metkę, albo inną dobrze przyprawioną kiełbasę, którą można rozsmarować na pieczywie. Jajka oczywiście również nie muszą być przepiórcze, jednak te świetnie komponują się na kanapce ze względu na ich wielkość.

UWAGA: Majorkańską sobrassadę możesz zastąpić naszą metką.

 

4. Wekę pokrój na kromki i rozłóż je na blasze do pieczenia. Obok połóż sobrasadę. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pozostaw ją na 5-8 minut, aż chleb stanie się lekko chrupki z zewnątrz, a kiełbasa zmięknie i odda swe aromaty.

 

5. Paprykę oczyść z pestek, umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki lub w dowolny, inne sposób.

 

6. Gdy cebula jest już miękka i lekko skarmelizowana wlej do niej 1-2 łyżeczki kremu balsamicznego, który doda słodyczy cebuli.

 

7. Następnie wlej do cebuli 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, który słodkość cebuli powinien nieco złagodzić dodając jej kwaśności.

 

8. Cebulę dosól w razie konieczności; dopraw jeszcze kremem lub octem balsamiczny tak, aby smak był zrównoważony. Ma być wyczuwalna zarówno lekka słodycz, jak i kwaskowatość. Gdy cebula jest gotowa odstaw ją na bok.

 

9. Wyjmij chleb i kiełbasę z piekarnika. Kromki chleba posmaruj podgrzaną sobrasadą.

 

10. Na kromki z kiełbasą nałóż skarmelizowaną cebulę.

 

11. Smaż jajka tak, aby białka były ścięte, a żółtka pozostały płynne.

 

12. Na kromki nałóż po małym paseczku papryki.

 

13. Na koniec na kromki nałóż usmażone jajka. Pincho przekłuj dużym patyczkiem do szaszłyków tak, aby połączyć kromkę z pozostałymi składnikami. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie mieloną wędzoną papryką. Pincho można zajadać od rana do wieczora, przy okazji i bez okazji.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *