PIMIENTOS DE PADRON to przepyszne maleńkie, słodkie, zielone papryczki, bardzo chętnie jadane jako tapas w Hiszpanii. Wystarczy wrzucić je na bardzo krótko na rozgrzaną oliwę (patelnia), aby nieco zmiękły i lekko się zrumieniły (góra 2 minuty smażenia). Po usmażeniu należy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych lub taki ręcznik papierowy umieścić w casueli, czyli małym naczyniu glinianym używanym w Hiszpanii do tapasów (na zdjęciu).

PIMIENTOS DE PADRON

Pimientos de padron podaje się posypane grubo mieloną solą morską, a zajada łapiąc papryczki za ogonki – dlatego też podczas ich przygotowywania nie należy ich odrywać od papryki. Uwaga – ponoć jedna na kilkadziesiąt papryczek jest bardzo ostra, więc lepiej uważać przy zajadaniu się nimi. Ostatnio takie papryczki miałem okazję kupić w jednym z supermarketów w Krakowie. Jeżeli je zobaczycie kupcie, bo to znakomita i zdrowa przekąska. Również na grilla.

POKOCHAJ PAPRYKĘ, POKOCHAJ MAJORKĘ…

Jak je przyrządzić dowiesz się TUTAJ >

A co dobrego jeszcze można zjeść na słonecznej Majorce? Obejrzyj galerię zdjęć z mojej podróży kulinarnej na tę przepiękną śródziemnomorską wyspę – kliknij TUTAJ> , aby zobaczyć galerię.

Pimientos de padron podane w jednej z restauracji w Estellencs na zachodnim wybrzeżu Majorki.

Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *