Pilaw z warzywami nie jest daniem klasycznym, bowiem tradycyjny pilaw to połączenie ryżu i mięsa (baranina lub kurczak), a całość duszona jest w małej ilości wody za to ze sporą ilością przypraw. Pilaw powinien mieć konsystencję pomiędzy risotto, a sypkim ryżem. Ja to prawdziwie wschodnie danie przedstawiam w nieco innej odsłonie. Zamiast ryżu użyłem pysznej kaszy pęczak, a zamiast duszonych w nim warzyw smażoną na mocnym ogniu surową paprykę. Aby dopełnić tureckich smaków całość wypada popijać ayranem. Zapraszam na pilaw z warzywami i smażoną papryką.

 

PILAW Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów pęczaku;
  • 2 duże zielone papryki;
  • 1 papryczka chilli;
  • 1 cebula;
  • 2 duże pomidory;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • kmin rzymski;
  • koncentrat pomidorowy;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, czosnek obierz i posiekaj.

 

3. Pokrój drobno czerwoną papryczkę chili. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pozbaw pestek, a resztę pokrój w drobną kosteczkę.

 

4. W małym rondelku rozpuść 2 duże łyżki masła i nieco oliwy.

 

5. Wrzuć cebulę i smaż kilka minut na niewielkim ogniu, aby się zeszkliła. Dodaj czosnek i chili – smaż następną minutę.

 

6. Wsyp 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego i 1 dużą łyżkę koncentratu pomidorowego. Dodaj do smaku szczyptę cukru, aby zneutralizować zbytnią kwaśność koncentratu.

 

7. Zamieszaj i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pokrojone pomidory.

 

8. Duś całość na wolnym ogniu przez około 2 minuty, aż powstanie pasta (jeżeli trzeba wlej odrobinkę wody, aby pasta nie przywarła).

 

9. Do rondelka wrzuć opłukany pęczak i zamieszaj delikatnie, aby oblepił się powstałą pastą.

 

10. Wlej wrzącą wodę tak, aby wystawała na dwa palce ponad pęczak. Gotuj na małym ogniu.

 

11. Papryki wypestkuj, umyj i pozostaw do osuszenia.

 

12. Gdy w garnku płyn niemal całkowicie odparuje zdejmij go, zamieszaj kaszę, przykryj garnek pokrywką, owiń go w ręcznik i wstaw najlepiej pod kołdrę na około 30 minut.

 

13. Gdy pęczak jest już miękki pokrój paprykę na duże kawałki.

 

14. Rozgrzej patelnię do maximum, wlej 1 łyżeczkę oliwy i wrzuć pokrojoną paprykę. Smaż ją na patelni przez około 2 minuty (co kilkanaście sekund podrzucając patelnią), a następnie wsyp szczyptę mielonej papryki wędzonej (opcja).

 

15. Smaż paprykę na najmocniejszym ogniu podrzucając warzywem na patelni co około 10 sekund. Papryka winna zmięknąć, ale pozostać „al dente” po około 5 minutach. Po tym czasie będzie również wspaniale przyrumieniona.

 

16. Pilaw z warzywami i smażoną papryką podawaj od razu – im cieplejszy, tym lepszy.

 

17. Do pilawu wspaniale pasuje schłodzony ayran (turecki napój z jogurtu i wody z dodatkiem soli).


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *