piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem z fetą

Piersi z kurczaka faszerowane fetą to pyszne, delikatne danie zwłaszcza podane z sałatką w stylu greckim. Tym razem piersi z kurczaka proponuję nadziać świeżym, smażonym szpinakiem z dodatkiem suszonych pomidorów i polskiego sera w typie fety. Delikatnie rozbite piersi z kurczaka należy nadziewać farszem i złożyć, jak tradycyjne krokiety. Dzięki takiej operacji „krokiet” po usmażeniu pozostaje niezwykle soczysty. Kluczem w tym daniu (zarówno w sałatce „greckiej”, jak i w farszu) jest zastosowanie sera FAVITA z Mlekovity (użyłem tego w niebieskim opakowaniu). Ser ten wspaniale tworzy sos z oliwą. I w tym jedynym przypadku wszystkie fety świata umywają się do niego.

 

PIERSI Z KURCZAKA FASZEROWANE

SKŁADNIKI:

  • 3 piersi z kurczaka;
  • 250 gramów świeżego szpinaku;
  • 6-8 suszonych pomidorów (w oliwie);
  • ser „feta” Favita;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na patelnię wlej nieco oliwy, rozgrzej ją i wrzuć zmiażdżone, obrane dwa ząbki czosnku. Smaż czosnek 30 sekund.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą

 

2. Umyj pod bieżącą wodą i osusz dokładnie 250 gramów świeżego szpinaku. Wrzuć szpinak na patelnię; posól go i popieprz. Smaż szpinak, aż ten zmniejszy swoją objętość, a większość wody odparuje.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą

 

3. Osusz 6-8 suszonych pomidorów (w oliwie) i pokrój w drobną kostkę.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą

 

4. Do miski wrzuć przesmażony szpinak, pokrojone, suszone pomidory oraz garść sera Favita.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą

 

5. Dodaj posiekaną papryczkę chili i zamieszaj całość. Pozostała w szpinaku woda oraz ser Favita utworzą wspaniały sos. Dopraw całość do smaku.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą

 

6. Piersi z kurczaka (około 500 gramów w sumie, 3 sztuki) rozłóż na desce, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij na cienkie kotlety.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą

 

7. Rozbite piersi z kurczaka posól, popieprz i na każdą z nich nałóż po kopiatej łyżce farszu.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą

 

8. Zwijaj piersi z kurczaka, jak tradycyjne krokiety. Posmaruj delikatnie oliwą i zawiń z folię spożywczą. Wstaw każdą z piersi do zamrażalnika na 30 minut.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą

 

9. Nadziane piersi z kurczaka odwiń z folii i smaż na grillu lub patelni grillowej.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą

 

10. Na koniec podlej grill odrobiną oliwy tak, aby krokiety „złapały” kolor.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą

 

11. Zdejmij piersi z kurczaka z grilla i pokrój delikatnie w około 2 centymetrowe plastry.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą

 

12. Piersi z kurczaka faszerowane fetą podawaj z sałatką w stylu greckim, najlepiej przygotowaną również z dodatkiem sera Favita.

Piersi z kurczaka faszerowane fetą

Lubisz KURCZAKA? Zasmakuje Ci zatem również TANDOORI – kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *