PIERSI Z KACZKI w sosie pomarańczowym

Piersi z kaczki podane z pysznym aromatycznym sosem pomarańczowym to delicje dla wszystkich, których ciemne mięso tego ptaka nie odstrasza. Istotą jest, aby utrafić ze stopniem upieczenia kaczki dokładnie w taki punkt, jaki lubimy; tak, jak w przypadku polędwicy wołowej kacze piersi można przyrządzić mniej lub bardziej wysmażone. W sezonie na cytrusy grzechem byłoby w nich nie skorzystać – do kaczych piersi proponuję sos pomarańczowy. Kwasowość pomarańczy zneutralizuje świetnie dżem pomarańczowy. To znakomite zestawienie.

 

PIERSI Z KACZKI

SKŁADNIKI:

  • dwie 250 gramowe kacze piersi;
  • 1 kilogram pomarańczy;
  • 3 łyżeczki dżemu pomarańczowego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj i osusz ręcznikiem papierowym dwie 250 gramowe kacze piersi. Przygotuj przyprawy: sól, pieprz oraz świeżo startą skórkę z pomarańczy (pomarańczę sparz najpierw wrzątkiem i wyszoruj).

PIERSI Z KACZKI w sosie pomarańczowym

 

2. Skórę kaczą ponacinaj na krzyż (nie natnij mięsa). Odwróć i przypraw.

PIERSI Z KACZKI w sosie pomarańczowym

 

3. Połóż skórą do dołu na średnio rozgrzana patelnię kacze piersi. Smaż na średnim ogniu kilka  minut, aż wytopi się ze skóry tłuszcz, a ona sama mocno się zarumieni.

PIERSI Z KACZKI w sosie pomarańczowym

 

4. Odwróć piersi na drugą stronę i smaż jeszcze około 4 minut.

PIERSI Z KACZKI w sosie pomarańczowym

 

5. Przesmażone piersi przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut (lub dłużej dla lepszego wypieczenia). Czasy te są orientacyjne – kontroluj stopień wypieczenia mięsa co jakiś czas.

PIERSI Z KACZKI w sosie pomarańczowym

 

6. Przygotuj składniki sosu: około 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 3 łyżeczki dżemu pomarańczowego oraz cząstki pomarańczy (z 3 sztuk, bez błonek).

PIERSI Z KACZKI w sosie pomarańczowym

 

7. Wyjmij piersi z piekarnika – mięso przełóż na talerz i przykryj luźno folią aluminiową. Pozostaw „do odpoczęcia” na kilka minut. W międzyczasie przygotuj sos z pozostałych po pieczeniu w naczyniu soków z kaczki.

PIERSI Z KACZKI w sosie pomarańczowym

 

8. Do garnka przelej przez sitko sok, który wypłynął z kaczki podczas jej pieczenia. Dodaj około 100 ml soku pomarańczowego i 3 łyżeczki dżemu pomarańczowego. Jeżeli lubisz możesz dodać również łyżeczkę mielonego imbiru. Gotuj na wolnym ogniu około 2 minut.

PIERSI Z KACZKI w sosie pomarańczowym

 

9. Dodaj cząstki pomarańczy i gotuj następną minutę.

PIERSI Z KACZKI w sosie pomarańczowym

 

10. Gdy sos nieco zgęstnieje dopraw ostatecznie do smaku i zdejmij z ognia.

PIERSI Z KACZKI w sosie pomarańczowym

 

11. Piersi kacze pokrój na około półcentymetrowe plastry.

PIERSI Z KACZKI w sosie pomarańczowym

 

12. Mięso podawaj ze słodko – kwaskowatym sosem pomarańczowym z cząstkami pomarańczy w towarzystwie np. kaszy gryczanej i gotowanych, tartych buraczków. Piersi z kaczki to danie bardzo wykwintne.

PIERSI Z KACZKI w sosie pomarańczowym

KACZKA po CHŃSKU tez będzie Ci smakować – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *