Pierś z kaczki z żurawiną w sosie własnym to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Nie sposób sobie wyobrazić okresu jesienno-zimowego w Polsce bez przynajmniej kilku obiadów z kaczką w roli głównej. Swego czasu najpopularniejszą była kaczka pieczona w całości, podawana z pieczonymi jabłkami i duszoną czerwoną kapustą. Czasy się zmieniły, w sklepach pełne półki, więc i kaczek pod wszelaką postacią dostatek. Ostatnio to właśnie pierś z kaczki z żurawiną stała się właściwie daniem sztandarowym na polskich stołach. Nic dziwnego, bowiem przygotowanie tego rarytasu jest naprawdę łatwe, a samo danie wyśmienite. Taka kaczka podawana np. z kluskami śląskimi i modrą kapustą to prawdziwy kuchenny majstersztyk, którego nie powstydziłyby się najlepsze kuchnie świata.

 

PIERŚ Z KACZKI Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI:

  • 2 kacze piersi o wadze około 300 gramów każda;
  • suszony majeranek;
  • krem balsamiczny;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Wiele ich nie ma, więc postaraj się, aby dostać jak najlepszej jakości pierś z kaczki, bowiem to właśnie zdecyduje o powodzeniu dania.

 

2. Kacze piersi dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie ostrym nożem ponacinaj na krzyż skórę uważając, aby nie naciąć mięsa pod skórą.

 

3. Piersi z kaczki posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i natrzyj sporą ilością suszonego majeranku.

 

4. Przygotowane kacze piersi połóż na średnio rozgrzaną patelnię skórą do dołu i smaż kilka dobrych minut, aż skóra z kaczki wytopi się.

 

5. Ważne, by temperatura smażenia była średnia, dzięki czemu tłuszcz z kaczki wytopi się, a nie spali. Gdy tłuszcz się wytopi odwróć piersi z kaczki na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut.

 

6. Przesmażone piersi z kaczki przełóż skórą do góry do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz 15 minut ( w tym czasie uzyskasz mięso różowe w środku) lub dłużej, jeżeli wolisz mocniej ścięte mięso. Pamiętaj, że czas pieczenia zależy nie tylko od grubości piersi z kaczki, ale również od piekarnika.

UWAGA: Kontroluj czas pieczenia!

 

7. Na patelnię z wytopionym tłuszczem i „smaczkiem” z kaczki wlej pół szklanki (lub nieco więcej) gorącej wody. Zeskrob z patelni pozostałości po pieczeniu, zamieszaj i zagotuj. To będzie znakomita baza do sosu do kaczki.

 

8. Zawartość patelni przelej do małego rondelka i odstaw na bok.

 

9. Wyjmij z piekarnika piersi z kaczki. Przełóż je z naczynia żaroodpornego na talerz i przykryj luźno folią aluminiową, aby mięso odpoczęło. Pozostałe w naczyniu soki z mięsa przelej do rondelka z zawartością z patelni.

 

10. Gdy sos w rondelku nieco się ustoi zlej znajdujący się na wierzchu tłuszcz (zachowaj go, przyda się do innych celów), a pod rondelkiem zapal gaz. Zagotuj sos, nieco odparuj i wlej do niego 1 łyżeczkę kremu balsamicznego. W razie konieczności dopraw do smaku solą, pieprzem i/lub suszonym majerankiem. Wyłącz gaz pod rondelkiem.

 

11. Piersi z kaczki pokrój w poprzek na cienkie plasterki. Mięso powinno być soczyste.

 

12. Pierś z kaczki z żurawiną, kluskami śląskimi i modrą kapustą to danie, za które można dać się nawet ogolić na łyso…

Dowiedz się, jak zrobić prawdziwe <<<<KLUSKI ŚLĄSKIE>>>>

Dowiedz się, jak zrobić <<<<MODRĄ KAPUSTĘ>>>>

Dowiedz się, jak zrobić domową <<<<ŻURAWINĘ>>>>


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *