Pierogi z truskawkami, mhmmm. W sezonie truskawkowym trudno wyobrazić sobie choćby jeden obiad bez nich. Zwykle odkładam ten moment, ponieważ lepienie takich pierogów wymaga czasu i cierpliwości – gdyby można było tak długo je jeść, jak długo się je lepi… Cóż, pierogi z truskawkami znikają zwykle w zastraszającym tempie – pewnie tak samo jest u Was. Polecać chyba nie muszę, pozycja obowiązkowa. Do pierogów wybieram truskawki słodkie, w miarę równej wielkości. Jeżeli zdarzą się większe po prostu przekrawam je na połowę. Pierogów z dużymi kawałkami owoców nie lepi się co prawda łatwo, ale moim zdaniem własnie takie smakują najlepiej.

 

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 40 sztuk ładnych, słodkich, o zbliżonej wielkości truskawek;
  • 400 gramów mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • pół łyżeczki soli;
  • 1 łyżka oliwy;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na blat wysyp 400 gramów mąki pszennej; dodaj jedno żółtko, pół łyżeczki soli i łyżkę oliwy.

 

2. Nożem rozprowadź składniki, a następnie dolewaj dość ciepłej wody tyle, aż uzyskasz właściwą konsystencję ciasta…(tyle, ile zabierze).

 

3. Od tego momentu ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie przełóż je do miski wysmarowanej odrobiną oliwy, przykryj ściereczką i odstaw na bok.

 

4. W międzyczasie wybierz około 40 sztuk ładnych, słodkich, o zbliżonej wielkości truskawek. Powinny być dość jędrne. Na razie ich nie płucz, po prostu pozostaw na durszlaku.

 

5. Gotowe ciasto wałkuj, aż uzyskasz dość cienkie płaty.

 

6. Z ciasta wykrawaj np. szklanką kółka. Nie rób ich więcej niż kilka na zapas, ponieważ w oczekiwaniu na swoją kolej po prostu wyschną…

 

7. Opłucz szybko truskawki i odsącz z wody. Na każde kółko ciasta nakładaj truskawkę; boki posmaruj ciepłą wodą i sklejaj pierogi – łatwo nie będzie (pomogła dopiero szósta, wymyślona naprędce technika :-))

 

8. Gotowe pierogi układaj na talerzu lekko podsypanym mąką (z podanych ilości składników zrobiłem około 40 pierogów).

 

9. Pierogi gotuj w osolonej wodzie na dość wolnym ogniu około 4 minut od ich wypłynięcia.

 

10. Gotowe pierogi z truskawkami wyłóż na talerz, polej wiejską śmietaną, posyp brązowym cukrem i ozdób listkami mięty, która dodatkowo wspaniale podkręci smak pierogów. No i rzecz najważniejsza… Słodki sos śmietanowo truskawkowy pozostały na talerzu po pierogach należy obowiązkowo wypić, a talerz oblizać…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *