Pierogi z serem na słodko to moje smaki z dzieciństwa – teraz jadam je niezbyt często, ale zawsze ze smakiem. Aromat wanilii i dodatek rodzynek wspaniale podkreślają smak wiejskiego twarogu. Do ciasta pierogowego w tym przypadku zawsze dodaję mleka, zamiast wody. Ciasto staje się wtedy sprężyste i miękkie. Taki sam farsz twarogowy stosuję często do naleśników. A najlepsza w tym wszystkim jest polewa z kwaśnej, wiejskiej śmietany na pierogach.

 

PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów dobrego półtłustego twarogu;
  • 3 łyżki brązowego cukru;
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej, 18 % śmietany;
  • garść rodzynek;
  • szklanka soku pomarańczowego;
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej (lub laska wanilii);
  • 500 gramów mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • około szklanki mleka;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Rodzynki zalej sokiem pomarańczowym – odstaw na pół godziny, aby zmiękły i nasiąkły.

 

2. Do miski włóż 800 gramów dobrego półtłustego twarogu, 3 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki kwaśnej, 18 % śmietany, namoczone rodzynki wraz z sokiem pomarańczowym oraz 2 łyżeczki esencji waniliowej (lub laski wanilii lub aromatu waniliowego – w zależności od tego, czym dysponujesz).

 

3. Wymieszaj dokładnie masę twarogową i odstaw na bok.

 

4. Przygotuj ciasto na pierogi. Na blat przesiej 500 gramów mąki pszennej, dodaj 1 jajko, szczyptę soli i mleko – tyle, ile zabierze (niecała szklanka powinna wystarczyć). Zagniataj i ugniataj ciasto, aż będzie ładnie wyrobione.

 

5. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno zmięknąć, stać się elastyczne i mieć przekrój taki, jak na zdjęciu.

 

6. Odkrój kawałek ciasta, rozwałkuj cienko; wykrawaj kółka, nakładaj farsz i sklejaj pierogi.

 

7. Z podanych ilości powinno wyjść około 50 pierogów.

 

8. Wrzuć pierogi na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty od chwili ich wypłynięcia na wierzch.

 

9. Pierogi z serem podawaj okraszone kwaśną śmietaną lub masłem, z dodatkiem brązowego cukru.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *