pierogi z kaszą gryczaną z serem

Pierogi z kaszą najlepiej gryczaną z dodatkiem sera, w tym konkretnym przypadku twarogu, podawane z masłem i/lub kwaśną śmietaną to jedno ze sztandarowych dań lubelszczyzny. Ja jednak zamiast twarogu proponuję dodać sera z niebieską pleśnią, ale jeżeli taki rodzaj sera jest Ci zbyt wytrawny możesz dodać np. fety. Oczywiście zrobienie pierogów w sposób tradycyjny z polskim twarogiem ujmy nie przyniesie – bez względu na rodzaj sera (który jest tutaj jedynie dodatkiem) jestem przekonany, że polubicie te pierogi.

 

PIEROGI Z KASZĄ

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów kaszy gryczanej;
  • 1 duża cebula;
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego lub gęsiego;
  • 100 gramów twarogu lub sera z niebieską pleśnią – według wyboru;
  • 1 łyżka musztardy Dijon;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżka oliwy;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotuj kaszę gryczaną według opisu na opakowaniu. Przesyp ją do sporej miski i pozwól jej trochę przestygnąć.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

 

2. W międzyczasie pokrój w drobniutką kostkę 1 dużą cebulę (ja dałem po połowie zwykłej i czerwonej – dla koloru). Zeszklij cebulę najlepiej na smalcu (mnie pozostał smalec z pieczenia gęsi – pycha!).

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

 

3. Przygotuj około 100 gramów sera – ja użyłem takiego z niebieską pleśnią, Ty użyj takiego, jaki preferujesz.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

 

4. Usmażoną cebulę dodaj do kaszy.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

 

5. Do miski przełóż mocno pokruszony ser pleśniowy. Dodaj sól, pieprz i zamieszaj całość. Ponieważ kasza jest letnia ser wspaniale rozpuści się świetnie spajając cały farsz.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

 

6. Na koniec dodaj 1 łyżkę musztardy Dijon, zamieszaj, dopraw i odstaw.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

 

7. Przygotuj ciasto na pierogi – do miski przesiej 1 szklankę mąki i dodaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę oliwy oraz pół szklanki gorącej wody.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

 

8. Zagniataj ciasto, aż zrobi się sprężyste, ale nie za twarde. Odkrój kawałek i rozwałkuj go cienko (resztę ciasta przykryj ściereczką, żeby nie obsychało).

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

 

9. Wykrawaj pierogi, nakładaj farsz i zlepiaj.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

 

10. Z podanej ilości składników wychodzi około 40 pierogów.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

 

11. Gotuj pierogi we wrzącej wodzie przez 3 minuty od ich wypłynięcia – na wolnym ogniu.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

 

12. Pierogi z kaszą podawaj okraszone roztopionym masłem.

PIEROGI Z KASZĄ gryczaną z serem

Wolisz jednak PIEROGI RUSKIE? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *