pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną oraz kaszą gryczaną smakują niewiarygodnie dobrze – to moje ulubione pierogi; choć kocham je chyba wszystkie… Jeśli upieczesz gęś w całości jest wielce prawdopodobne, że pozostanie Ci trochę mięsa. Z ostatnio pieczonej przeze mnie gęsi obiad zjadło 6 dorosłych osób, a pozostało jeszcze 450 gramów gęsiny. To niezwykle smaczne mięso można wykorzystać np. do przyrządzenia pierogów. Zwykle przyrządza się pierogi z samą gęsiną, ja natomiast proponuję z dodatkiem kaszy gryczanej, którą bardzo lubię.

 

PIEROGI Z GĘSINĄ

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mąki pszennej;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 400 gramów pieczonej gęsiny;
  • 200 gramów kaszy gryczanej;
  • sos z pieczenia gęsi;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przesiej 500 gramów zwykłej, pszennej mąki na blat. Dodaj 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę soli i wbij jedno żółtko. Delikatnie nożem „posiekaj” ciasto, a następnie dodawaj gorącej wody – tyle, ile ciasto „zabierze”.

PIEROGI Z GĘSINĄ z kaszą gryczaną

 

2. Zagniataj ciasto około 10 minut, aż stanie się elastyczne, a następnie przykryj je ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 30 minut.

PIEROGI Z GĘSINĄ z kaszą gryczaną

 

3. Gęsinę, jeśli była w lodówce, koniecznie podgrzej – najlepiej na parze. Jeśli masz parowar, zajmie to dosłownie 3 minuty. Podgrzane mięso drobno posiekaj.

PIEROGI Z GĘSINĄ z kaszą gryczaną

 

4. Do dużej miski przełóż 200 gramów ugotowanej kaszy gryczanej oraz posiekaną gęsinę.

PIEROGI Z GĘSINĄ z kaszą gryczaną

 

5. Spoiwem w moich pierogach jest sos, jaki przygotowałem do podanej dzień wcześniej gęsiny (jak zrobić taki sos poszukaj mojego przepisu na gęś pieczoną), a który również pozostał po wcześniejszej biesiadzie. Dodaj 8-10 łyżek sosu. Dobrze wymieszaj farsz, dopraw (jeśli to konieczne), przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

PIEROGI Z GĘSINĄ z kaszą gryczaną

 

6. Przed lepieniem pierogów wbij do farszu 1 jajko i dobrze wymieszaj wszystko.

PIEROGI Z GĘSINĄ z kaszą gryczaną

 

7. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj np. szklanką koła.

PIEROGI Z GĘSINĄ z kaszą gryczaną

 

8. Na każdy kawałek ciasta nakładaj farsz i sklejaj pierogi.

PIEROGI Z GĘSINĄ z kaszą gryczaną

 

9. Z podanych ilości przyrządziłem około 40 niezbyt dużych pierogów.

PIEROGI Z GĘSINĄ z kaszą gryczaną

 

10. Pierogi z gęsiną oraz z kaszą gryczaną gotuj w osolonej wodzie 4 minuty od ich wypłynięcia. Podawaj okraszone cebulką zrumienioną delikatnie na maśle. Twoje pierogi z gęsiną zrobią furorę wśród najbliższych. Gwarantuję.

PIEROGI Z GĘSINĄ z kaszą gryczaną

Nie wiesz, jak UPIEC GĘŚ? Kliknij po przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *