Pierogi z dorszem, na które prezentuję przepis poniżej powinny zadowolić smakoszy zarówno ryb, jak i mięsa. Wiadomo, że dorsz to naprawdę smaczna ryba, która jednak surowa nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku. Tego smaku dodaje jej w moim przepisie speck, czyli dojrzewająca wędlina wieprzowa. Tak naprawdę nie musi to być jednak stricte speck, może to być jakakolwiek szynka dojrzewająca, byle dobrze przyprawiona. Należy jednak uważać, aby nie przedobrzyć z ilością szynki, bowiem w takim przypadku może ona całkowicie przyćmić smak dorsza.

 

PIEROGI Z DORSZEM

SKŁADNIKI:

  • filet z dorsza o wadze 700 gramów;
  • 50 gramów specku lub szynki dojrzewającej;
  • pęczek świeżego koperku;
  • 1 mała cebula;
  • 2 wiejskie jajka;
  • 1 kajzerka;
  • 400 gramów mąki pszennej;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Jeżeli masz fileta z dorsza ze skórą to teraz jest właśnie odpowiedni moment, aby tę skórę odciąć. W tym celu należy fileta położyć na stole skórą do dołu i długim, cienkim, dosyć giętkim nożem skórę odciąć.

 

3. Dorsza pokrój na kawałki, przygotuj świeżą kajzerkę. Bułka świetnie pochłonie nadmiar wody w farszu.

 

4. Rybę wraz z kajzerką oraz speck lub szynkę dojrzewającą zmiel w maszynce do mielenia.

 

5. Ryba lubi koperek, więc przygotuj duży pęczek. Smaku doda również cebula, ale z nią akurat lepiej nie przesadzać, bo zabije smak ryby.

 

6. Cebulę obierz i bardzo drobno pokrój w kostkę, dodaj do zmielonej ryby. Koperek posiekaj i również dodaj do ryby. Wbij 1  jajko. Dodaj sól (ostrożnie! zwykle szynki dojrzewające są bardzo słone) i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki na gładki, dobrze klejący się farsz. Gotowy farsz wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta na pierogi.

 

7. Mąkę przesiej na blat, dodaj 1 żółtko, szczyptę soli i 2 łyżki oliwy.

 

8. Przesiekaj wszystko nożem.

 

9. Do mąki dodaj nieco posiekanego świeżego koperku i wlewaj bardzo ciepłą wodę. Zagniataj ciasto, aby składniki połączyły się.

 

10. Gdy składniki połączą się zacznij wyrabiać ciasto na gładką masę. Powinno to trwać 7-10 minut. Następnie przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na 20 minut.

 

11. Gdy ciasto i farsz są gotowe można przystąpić do lepienia pierogów.

 

12. Rozwałkuj cienko ciasto i stemplem do wykrawania pierogów delikatnie zaznacz powierzchnię pierogów. Następnie nakładaj po około 20 gramów farszu na każdy oznaczony stemplem kawałek ciasta.

 

13. Załóż ciasto z farszem kawałkiem płata ciasta, dociśnij dookoła każdego pieroga i stempelkiem wykrawaj pierogi. Oczywiście możesz to zrobić w dowolny, inny sposób, nawet całkowicie ręcznie.

 

14. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez około 4-5 minut. Woda nie powinna za mocno się gotować, aby pierogi nie rozpadły się.

 

15. Pierogi z dorszem podawaj okraszone stopionym masłem oraz z dymką i papryczką chilli. Uwierz, to naprawdę doskonałe zestawienie.

Spróbuj również KOTLECIKÓW z dorsza PO TAJSKU. Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *