pierogi z borówkami jagodami

Pierogi z borówkami w sezonie letnim to danie obowiązkowe. Wysyp borówek (to lokalna, krakowska nazwa owoców zwanych w pozostałych regionach Polski jagodami) to raj dla ich amatorów. Jednym z najpopularniejszych dań z ich udziałem są pierogi z borówkami. Trudno o prostszy przepis, jak poniższy, ale też gwarantuje on niepowtarzalny smak tego dania. Smak lata. Trud lepienia pierogów zdecydowanie spłaca się po położeniu pierogów na talerzu. Pamiętaj, że posypane cukrem borówki z czasem będą puszczały sok, więc lepiej pospieszyć się z lepieniem pierogów lub odpowiednio wcześniej przełożyć je na sitko. Uzyskanego soku oczywiście nie wylewamy. Pierogi z borówkami szczególnie uwielbiają dzieciaki.

 

PIEROGI Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 750 gramów umytych wcześniej i dobrze osuszonych borówek;
  • 3 łyżki drobnego cukru;
  • 500 gramów mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przesiej przez sitko 500 gramów mąki pszennej. Zrób na wierzchu krater i wbij do niego jedno żółtko (najlepiej z dużego jajka). Dolej 1 łyżkę oleju roślinnego lub oliwy oraz nieco posól (pół łyżeczki powinno wystarczyć).

 

2. Nożem delikatnie „przesiekaj” mąkę, aż ta wchłonie jajko i olej. Następnie partiami dolewaj gorącej wody i zacznij formować ciasto.

 

3. Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję (winno być dość miękkie, ale nie „luźne”) zacznij je starannie wyrabiać. Około 5 minut wyrabiania ciasta powinno wystarczyć. Uformuj z niego kulę, przykryj czystą ściereczką i odłóż w ustronne miejsce na około 30 minut, aby gluten zawarty w mące zaczął „pracować”.

 

4. Do miski przesyp 750 gramów umytych wcześniej i dobrze osuszonych borówek. Wsyp 3 łyżki drobnego cukru (może być brązowy, trzcinowy itp) i delikatnie wszystko zamieszaj.

 

5. Z ciasta odkrój 1/3 i rozwałkuj je dość cienko. Jeszcze lepiej, jeżeli masz maszynkę do ciasta makaronowego, wtedy ciasto będzie idealnej, jednolitej grubości.

 

6. Z ciasta wycinaj krążki za pomocą szklanki; na każdy krążek nakładaj borówki. Brzeg ciasta posmaruj ciepłą wodą i sklejaj pieroga.

 

7. Z podanych ilości powinno wyjść około 50 pierogów.

 

8. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 4 minuty na średnim ogniu.

 

9. Wyłóż pierogi z borówkami na talerz, polej gęstą, kwaśną śmietaną i posyp cukrem.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *