pierogi z bobem i bryndzą

Pierogi z bobem to moje niedawne odkrycie. Co do bobu to zawsze mam mieszane uczucia; lubię, ale nie jadam go za często, w sumie nie wiem, dlaczego. A pierogi z bobem jadam tylko raz w roku, w lecie, ale za to zawsze chętnie. Do farszu dodaję 2-3 rodzaje różnych serów tak, aby za każdym pierogi smakowały nieco inaczej. Bryndza jednak jest zawsze obowiązkowo. Jeżeli nie znacie, spróbujcie, bo są smaczne. Pierogi przed podaniem warto okrasić niewielką ilością stopionego masła i posypać również niewielką ilością jednego z serów, który został użyty do farszu. Taki zabieg zdecydowanie podnosi smak pierogów.

 

PIEROGI Z BOBEM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów świeżego bobu;
  • 200 gramów prawdziwej bryndzy;
  • 100 gramów naturalnego serka śmietankowego;
  • garść startego, twardego sera żółtego (u mnie polski Rubin);
  • listki świeżej mięty;
  • cytryna;
  • 400 gramów mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki..

 

2. Bób umyj i wrzuć na wrzątek; gotuj około 5 minut, w zależności od wielkości bobu. Następnie odcedź bób i przelej go szybko zimną wodą.

 

3. Bób obierz z łupinek, wrzuć do dużej miski, a następnie dość dokładnie ugnieć widelcem.

 

4. Do ugniecionego bobu dodaj 200 gramów bryndzy, 100 gramów serka śmietankowego, garstkę startego sera żółtego, nieco posiekanej świeżej mięty, sok z cytryny, pieprz.

 

5. Farsz dobrze wymieszaj, a następnie miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

 

6. Przygotuj ciasto na pierogi; 400 gramów mąki pszennej wysyp na blat. Dodaj pół łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy i wbij 1 żółtko jajka. Nożem wymieszaj wszystko, a gdy składniki połączą się dolewaj powoli gorącej wody.

 

7. Gdy utrafisz odpowiednią gęstość ciasta zagniataj go około 10 minut, a następnie przełóż do miski nasmarowanej odrobiną tłuszczu, przykryj i pozostaw na 30 minut.

 

8. Po 30 minutach rozwałkuj cienko ciasto, a następnie wykrawaj z niego kółka.

 

9. Do każdego kółka z ciasta nakładaj farsz i sklejaj pierogi. Z podanych ilości wyszło mi 35 dość dużych pierogów.

 

10. Pierogi gotuj na średnim ogniu 4-5 minut od ich wypłynięcia.

 

11. Pierogi z bobem podawaj polane masłem i posypane startym serem.

 

12. Pierogi z bobem smakują naprawdę super. Zrób i przekonaj się.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *