Pierogi ruskie to jedyna rzecz w nazwie której jest słowo „ruskie”, którą uwielbiam. Zresztą większość z nas chyba kocha pierogi ruskie. Ja uwielbiam szczególnie te domowe, kiedy farsz mogę doprawić po swojemu. Moje „ruskie” muszą być porządnie pieprzne, cebula do nich dodawana winna być mocno zrumieniona (na brązowo) na maśle, no i nie ma co ukrywać, dodaję również odrobinę magi. Zapewne każdy z Was ma swój przepis, czy jakiś sekretny składniki, który czyni Wasze ruskie najlepszymi na świecie. Porównajcie go z moim i ulepszcie swoje pierogi. Przy robieniu pierogów faktycznie trzeba się trochę natrudzić, ale pierogi domowe udowadniają, że dania robione w domu są zdecydowanie lepsze, aniżeli te kupne.

 

PIEROGI RUSKIE

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • pół łyżeczki soli;
  • 800 gramów mączystych ziemniaków;
  • 500 gramów tłustego twarogu;
  • 1-2 cebule;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz i gotuj 800 gramów ziemniaków. Ziemniaki powinny być mączyste, w żadnym wypadku wczesne, ponieważ te mają za dużo wody.

 

2. Moje wieloletnie poszukiwania najlepszego sera do „ruskich” zakończyłem wyborem twarogu tłustego, który mam szczęście kupować bezpośrednio u osoby, która go wytwarza z mleka własnych krów. To pyszny, pełnotłusty twaróg. Przygotuj 500 gramów jak najlepszego twarogu; pokrój również w drobną kostkę 1-2 duże cebule (według uznania – ja lubię dużo cebuli).

 

3. Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę, a następnie pozostaw do przestygnięcia.

 

4. Twaróg zmiel w maszynce do dużej miski.

 

5. Pokrojone w drobną kostkę cebule przesmaż dobrze na maśle – ja preferuję cebulę mocno zrumienioną, nawet lekko przypaloną 😉

 

6. Do miski przełóż przesmażoną cebulę. Dodaj przepuszczone przez praskę ziemniaki, sporo soli i pieprzu – moje „ruskie” muszą być naprawdę pieprzne.

UWAGA: Farsz powinien być doprawiony intensywnie; w pierogach i tak straci nieco swoje „mocy”.

 

7. Wymieszaj dokładnie farsz, doprawiając go jeszcze w razie potrzeby. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw farsz na godzinę, aby nieco się przegryzł. Nie ukrywam, że ja farsz robię dzień wcześniej właśnie po to, by lepiej się przegryzł i takie rozwiązanie Wam proponuję, ale wiem, że nie zawsze jest to możliwe. Wtedy godzina winna być OK.

 

8. Na blat przesiej przez sitko 400 gramów pszennej mąki. Dodaj 1 żółtko, pół łyżeczki drobnej soli i 2 łyżki oliwy.

 

9. Do ciasta wlej około 1 szklanki gorącej wody i zagniataj ciasto około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.

 

10. Zagniecione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aż gluten zacznie pracować, a ciasto zmięknie.

 

11. Wałkuj ciasto tak długo, aż uzyskasz pożądaną grubość (winno być dość cienkie). Wykrawaj kawałki ciasta np. szklanką (moja „miarka” miała 8 cm średnicy).

 

12. Na każde wykrojone kółko nakładaj farsz i sklejaj pierogi.

 

13. Z podanych proporcji powinno wyjść około 50 pierogów.

 

14. Wrzuć pierogi na osoloną, gotującą się wodę. Gotuj pierogi na wolnym ogniu max 3 minuty od momentu ich wypłynięcia.

 

15. Pierogi ruskie podawaj okraszone zrumienioną na maśle cebulą.


Drukuj

Zobacz również

2 thoughts on “PIEROGI RUSKIE lepsze pd tych babcinych”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *