Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedyna rzecz w nazwie której jest słowo „ruskie”, którą uwielbiam. Zresztą większość z nas chyba kocha pierogi ruskie. Ja uwielbiam szczególnie te domowe, kiedy farsz mogę doprawić po swojemu. Moje „ruskie” muszą być porządnie pieprzne, cebula do nich dodawana winna być mocno zrumieniona (na brązowo) na maśle, no i nie ma co ukrywać, dodaję również odrobinę magi. Zapewne każdy z Was ma swój przepis, czy jakiś sekretny składniki, który czyni Wasze ruskie najlepszymi na świecie. Porównajcie go z moim i ulepszcie swoje pierogi. Przy robieniu pierogów faktycznie trzeba się trochę natrudzić, ale pierogi domowe udowadniają, że dania robione w domu są zdecydowanie lepsze, aniżeli te kupne.

 

PIEROGI RUSKIE

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • pół łyżeczki soli;
  • 800 gramów mączystych ziemniaków;
  • 500 gramów tłustego twarogu;
  • 1-2 cebule;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz i gotuj 800 gramów ziemniaków. Ziemniaki powinny być mączyste, w żadnym wypadku wczesne, ponieważ te mają za dużo wody.

Pierogi ruskie

 

2. Moje wieloletnie poszukiwania najlepszego sera do „ruskich” zakończyłem wyborem twarogu tłustego, który mam szczęście kupować bezpośrednio u osoby, która go wytwarza z mleka własnych krów. To pyszny, pełnotłusty twaróg. Przygotuj 500 gramów jak najlepszego twarogu; pokrój również w drobną kostkę 1-2 duże cebule (według uznania – ja lubię dużo cebuli).

Pierogi ruskie

 

3. Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę, a następnie pozostaw do przestygnięcia.

Pierogi ruskie

 

4. Twaróg zmiel w maszynce do dużej miski.

Pierogi ruskie

 

5. Pokrojone w drobną kostkę cebule przesmaż dobrze na maśle – ja preferuję cebulę mocno zrumienioną, nawet lekko przypaloną 😉

Pierogi ruskie

 

6. Do miski przełóż przesmażoną cebulę. Dodaj przepuszczone przez praskę ziemniaki, sporo soli i pieprzu – moje „ruskie” muszą być naprawdę pieprzne.

UWAGA: Farsz powinien być doprawiony intensywnie; w pierogach i tak straci nieco swoje „mocy”.

Pierogi ruskie

 

7. Wymieszaj dokładnie farsz, doprawiając go jeszcze w razie potrzeby. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw farsz na godzinę, aby nieco się przegryzł. Nie ukrywam, że ja farsz robię dzień wcześniej właśnie po to, by lepiej się przegryzł i takie rozwiązanie Wam proponuję, ale wiem, że nie zawsze jest to możliwe. Wtedy godzina winna być OK.

Pierogi ruskie

 

8. Na blat przesiej przez sitko 400 gramów pszennej mąki. Dodaj 1 żółtko, pół łyżeczki drobnej soli i 2 łyżki oliwy.

Pierogi ruskie

 

9. Do ciasta wlej około 1 szklanki gorącej wody i zagniataj ciasto około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.

Pierogi ruskie

 

10. Zagniecione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aż gluten zacznie pracować, a ciasto zmięknie.

Pierogi ruskie

 

11. Wałkuj ciasto tak długo, aż uzyskasz pożądaną grubość (winno być dość cienkie). Wykrawaj kawałki ciasta np. szklanką (moja „miarka” miała 8 cm średnicy).

Pierogi ruskie

 

12. Na każde wykrojone kółko nakładaj farsz i sklejaj pierogi.

Pierogi ruskie

 

13. Z podanych proporcji powinno wyjść około 50 pierogów.

Pierogi ruskie

 

14. Wrzuć pierogi na osoloną, gotującą się wodę. Gotuj pierogi na wolnym ogniu max 3 minuty od momentu ich wypłynięcia.

Pierogi ruskie

 

15. Pierogi ruskie podawaj okraszone zrumienioną na maśle cebulą.

Pierogi ruskie

Na Krecie też jedzą PIEROGI – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “PIEROGI RUSKIE lepsze od tych babcinych”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *