Pieczonki, gdzieniegdzie znane również pod nazwą prażonki (a nawet duszonki) to warstwowa zapiekanka wywodząca się rodem z południowej Polski, a konkretnie z rejonu Zawiercia i okolic. W jej skład może wchodzić wiele składników, ale oryginał jak zwykle jest tylko jeden. Ziemniaki, cebula, kapusta, boczek, marchew i buraki. I oczywiście żadnego sera, śmietany, czy jajek, które miałyby „spoić” składniki.

Z pieczonkami jest trochę tak, jak z bigosem; każdy coś od siebie doda, a coś pominie. Według mnie, aby zapiekankę można było nazwać pieczonkami, czy też prażonkami potrzeba ziemniaków, cebuli, kapusty i boczku. Reszta według uznania. Pieczonki to danie jesienne; zwykle przygotowuje się je w zamkniętym kociołku w ognisku. Jeżeli jednak smak przychodzi, to okazuje się, że pieczonki można jak najbardziej przyrządzić również w domu. Potrzebny jest wtedy przede wszystkim porządny garnek – najlepiej, żeby to był garnek żeliwny z pokrywą. Co do ilości poszczególnych składników nie wymagajcie ode mnie proszę dokładności… Pełna dowolność.

 

PIECZONKI

SKŁADNIKI:

  • duże pieczarki;
  • biała kapusta;
  • ziemniaki;
  • surowy wędzony boczek ;
  • dymka;
  • cebula;
  • masło;
  • przyprawa do ziemniaków;
  • sól (jeśli w przyprawie do ziemniaków jej nie ma), pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pieczarki pokrój w spore kawałki tak, aby potem w daniu były wyczuwalne.

 

2. Rozgrzej patelnię i smaż pieczarki „na brązowo” na maśle klarowanym.

 

3. Przygotuj wszystkie składniki Twojej pieczonki: pokrojone w piórka cebule, pokrojony w kostkę surowy, wędzony boczek, pokrojoną dymkę, wcześniej przesmażone na maśle pieczarki, pokrojone w cienkie talarki surowe ziemniaki, poszatkowaną białą kapustę, Twoją ulubioną przyprawę do ziemniaków lub po prostu sól i pieprz;

 

4. W żeliwnym garnku układaj warstwami po kolei: boczek na spód, aby ładnie się wytopił. Na boczku ułóż plasterki ziemniaków – te posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

5. Na warstwie ziemniaków ułóż przesmażone wcześniej pieczarki i cebulę.

 

6. Następnie ułóż warstwę posiekanej białej kapusty i ponownie boczku.

 

7. Na boczku ułóż kolejną warstwę ziemniaków i lekko dociśnij składniki. Posyp wszystko dymką, a następnie lekko posól, popieprz i posyp przyprawą do ziemniaków.

 

8. Ułóż kolejną warstwę pieczarek i cebuli.

 

9. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków i posyp je ponownie przyprawą.

 

10. Na wierzchu rozłóż pieczarki, dymkę i cebulę.

 

11. Na koniec rozłóż na wierzchu boczek – ponownie dopraw pieprzem i przyprawą do ziemniaków).

 

12. Całość przykryj posiekaną kapustą. Skrop lekko olejem lub rozłóż trochę smalcu na wierzchu. Przykryj garnek pokrywką, wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 50 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz dalsze 15 minut.

 

13. Pieczonki podawaj na ciepło i pamiętaj, że ich ostateczny skład zależy tylko od Ciebie.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *