Pieczone żeberka chodziły za mną od dłuższego czasu. Gdy na żeberka mam smak zawsze wybieram opcję żeberek duszonych w sosie paprykowym. Takie w węgierskim stylu. Tym razem zaparłem się no i zrobiłem w końcu pieczone żeberka w wieprzowe BBQ. Nie jestem wielkim znawcą amerykańskiego stylu BBQ, czyli grillowania mięsa przez naprawdę długi czas w odpowiednio niższej temperaturze, ale wiem, że pieczenie mięsa w piekarniku nijak ma się do grillowania. Zwłaszcza do grillowania w takich kombajnach do tego przeznaczonych, jakich używają Amerykanie. Dlatego moje żeberka są raczej a’la BBQ. Nic to jednak, bo jak na warunki domowe wyszły po prostu bosssko. Sprzedaję zatem przepis i Wam.

 

PIECZONE ŻEBERKA

SKŁADNIKI:

  • żeberka wieprzowe o wadze 2 kilogramów;
  • smalec wieprzowy najlepiej z mangalicy;

 

MARYNATA:

  • 3 łyżeczki soli;
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu;
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu;
  • 1 kopiata łyżeczka mielonej, czerwonej, słodkiej papryki;
  • 1 łyżeczka mielonej, wędzonej, słodkiej papryki;
  • 1 kopiata łyżeczka mielonej kolendry;
  • 1 kopiata łyżeczka mielonego kminu rzymskiego;

 

SOS BBQ:

  • keczup łagodny;
  • keczup ostry;
  • sos bbq Heinza (opcja);
  • sok malinowy;
  • pieprz cayenne;
  • ostry sos sriratcha lub podobne;
  • sól;
  • 1 limonka;
  • cukier brązowy lub melasa;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Żeberka wieprzowe to oczywiście podstawowy składnik tego dania. Nie dostaniecie w sklepach, nie łudźcie się, tak pięknie wykrojonych żeberek, jak w amerykańskich restauracjach. Żeberka to świetny temat dla restauratorów – tanio kupić, drogo sprzedać. Kości. Bo gdy do tych pięknie wyglądających na talerzach (lub na deskach – sic!) w restauracjach żeberek dobrać się … szybko okazuje się, że nie ma tam w ogóle mięsa, a i na te kości chętnych specjalnie nie ma. Psy najedzone już, kot się nie złapie… Gdy poprosicie swojego rzeźnika odłoży Wam mięsne kawałki żeberek – żeby było co obgryzać. Tak, moje żeberka były może mało „żeberkowate”, za to były bardzo mięsne. Kości zostały (po)rzucone…

 

2. Żeberka należy zamarynować w tzw. suchej marynacie. Ja użyłem następujących kompilacji przypraw: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, kmin rzymski, kolendra, cynamon. Dokładne ilości znajdziecie na górze strony.

 

3. Dwa kilogramy żeberek to dość sporo, więc nie żałuj przypraw. Spokojnie możesz użyć nawet podwójnej ilości przypraw, aniżeli ja podałem w opisie. Przyprawy wymieszaj w misce, a następnie dokładnie wetrzyj je w żeberka z każdej strony.

 

4. Przyprawione żeberka ułóż w dużym naczyniu lub w brytfance. Naczynie owiń folia spożywczą lub po prostu przykryj pokrywką. Wstaw żeberka do lodówki na całą noc.

 

5. Na drugi dzień wyjmij naczynie z mięsem z lodówki, odkryj mięso i pozostaw na około 30 minut, aż nabierze temperatury pokojowej. Następnie smaż krótko żeberka na patelni na smalcu wieprzowym na dość mocnym ogniu. Oczywiście z obu stron, jednak od strony mięsnej dłużej.

UWAGA: Przesmażone wcześniej, a później pieczone żeberka wieprzowe zdecydowanie zyskają na smaku.

 

6. Przesmażone żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Przelej tam również tłuszcz ze smażenia mięsa oraz wlej około 1 szklanki gorącej wody. Wstaw żeberka do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piecz 1 godzinę.

 

7. Wyjmij żeberka i polej powstałym sosem z dna naczynia. Wstaw mięso na kolejne 30 minut. Powtarzaj tę czynność co 30 minut aż mięso będzie miękkie. Moje żeberka piekły się w sumie blisko 4 godziny.

 

8. Gdy żeberka jeszcze się pieką przygotuj sos BBQ. Oczywiście możesz użyć gotowego albo przygotować go od początku do końca osobiście. Ja nie jadam takich rzeczy na co dzień, więc chciałem ten jeden, jedyny raz coś poeksperymentować. Użyłem takich składników, jak keczup łagodny, keczup ostry, nieco gotowego sosu BBQ dla charakterystycznego dymnego aromatu, pieprz cayenne, domowy sok malinowy dla przełamania smaku, limonka dla kwaśności, cukier brązowego dla słodyczy i powstania glazury podczas zapiekania.

UWAGA: Aby powstała super glazura jednym ze składników sosu musi być cukier…

 

9. Wymieszaj w garnku wszystkie składniki sosu BBQ – pamiętaj, że należy go wstawić na gaz i odparować. Musi pozostać gęsty, skoncentrowany smak.

 

10. Gdy pieczone żeberka są już naprawdę miękkie (mięso odchodzi od kości przy nieco mocniejszym szarpnięciu) wyjmij je piekarnika – piekarnik przestaw na temperaturę 200 stopni. Mięso przełóż na kratkę grillową (kośćmi w dół oczywiście), a lekko odstany tłuszcz z brytfanki przelej do słoika. Po zastygnięciu będziesz mięć niesamowicie pyszny, znakomicie przyprawiony od marynaty smalec, który możesz wykorzystać kiedyś do smażenia innych mięsiw.

 

11. Pędzelkiem posmaruj żeberka od góry przygotowanym i odparowanym sosem bbq, a następnie wstaw je do piekarnika na górną półkę. Piecz kilka minut, aż powstanie glazura – pilnuj, aby glazura nie przypaliła się – czasami wystarczy kilkanaście sekund!

 

12. Pieczone żeberka BBQ możesz podawać np. z pieczonymi batatami – wrzuć je skropione oliwą i owinięte w folię aluminiową na ostatnią godzinę (z kawałkiem) do piekących się żeberek. To jest naprawdę pyszne.

Wypróbuj również moje duszone ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE PAPRYKOWYM – przepis <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *