Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

Pieczone gęsie nogi to bez wątpienia przysmak, jakich mało. Większość osób, dla których przyrządzam gęsinę pod jakąkolwiek postacią jest nią zachwycona. I to bynajmniej nie przez moje jakieś nadzwyczajne umiejętności kucharskie. Gęsina po prostu smakuje wybornie. Jedynym wymogiem przy przygotowywaniu tego mięsa jest cierpliwość, bowiem gęsina wymaga czasu. Taką 5 kilogramową gęś piec należ ponad 4 godziny, nogi zaś nawet 2,5 godziny. W niniejszym przepisie nogi, jak nogi, ale sos do nich na bazie octu balsamicznego, miodu spadziowego i sosu sojowego nadaje daniu królewskiego szlifu. Zachęcam.

 

PIECZONE GĘSIE NOGI

SKŁADNIKI:

  • 2 gęsie nogi o wadze 450 gramów każda;
  • świeży majeranek;
  • suszony majeranek;
  • ciemny sos sojowy;
  • ocet balsamiczny;
  • miód spadziowy iglasty;
  • skrobia ziemniaczana (opcja);
  • sól, pieprz;

 

1. Gęsie nogi umyj i osusz dokładnie. Następnie natrzyj je solą, obłóż gałązkami świeżego majeranku i włóż do szklanej miski. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na cała noc.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

2. Na drugi dzień wyjmij nogi z lodówki, zdejmij z miski folię i pozostaw gęś na 1 godzinę na wierzchu. Następnie usuń majeranek. Mięso posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

3. Gęsie nogi ułóż skórą do góry na kratce położonej na brytfance. Brytfankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piecz 15-20 minut. Wyjmij mięso z piekarnika i zmniejsz temperaturę grzania piekarnika do 180 stopni.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

4. Nogi natrzyj obficie suszonym majerankiem z obu stron i połóż na kratce skórą w dół. Do brytfanki wlej 1-2 szklanki gorącej wody.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

5. Owiń luźno mięso folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz mięso do miękkości; może to zająć nawet 2,5 godziny. Wskazana cierpliwość.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

6. Podczas pieczenia mięso mniej więcej co pół godziny polewaj tłuszczem zebranym na dnie brytfanki.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

7. Pieczone gęsie nogi są gotowe, gdy mięso jest miękkie i odchodzi od kości. Na ostatnie pół godziny pieczenia zdejmij z mięsa folię aluminiową, aby ładnie się zrumieniło.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

8. Jeżeli mięso jest gotowe, ale nadal wymaga lepszego zrumienienia przełóż brytfankę na górną półkę, podkręć temperaturę piekarnika do 220 – 230 stopni i piecz gęsie nogi 5-10 minut. Na koniec wyjmij gęsie nogi z piekarnika i połóż na talerz.

UWAGA: Podczas rumienienia mięsa cały czas obserwuj je, aby go nie przypalić.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

9. Przykryj dość luźno upieczone mięso folią aluminiową i pozostaw, aby nieco odpoczęło. W tym czasie zrób sos.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

10. Do brytfanki z sokami z pieczenia wlej odrobinę gorącej wody i plastikową łopatką zeskrob delikatnie pozostałości mięsa. Odparuj nieco wodę.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

11. Zawartość brytfanki zlej do małego garnuszka i pozostaw na kilka minut bez ruchu.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

12. Przez te kilka minut gęsi tłuszcz ułoży się na powierzchni, na dnie zaś pozostanie tzw. „smaczek”.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

13. Delikatnie zlej tłuszcz gęsi do małego słoiczka. Będzie Ci służyć do smażenia i jako dodatek do wielu dań. To znakomity, aromatyczny dodatek np. do kasz.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

14. Pozostały na dnie garnuszka „smaczek” przelej do rondelka i wlej do niego nieco gorącej wody. Zagotuj.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

15. Dopraw sos 1-2 łyżeczkami octu balsamicznego.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

16. Miód wspaniale zrównoważy kwaśny smak octu balsamicznego i słoność sosu sojowego. Obu składników dodaj według własnego uznania. Buduj smak sosu zawsze według własnych upodobań.

UWAGA: Ja używam bardzo ciemnego, prawdziwego sosu sojowego, który jest bardzo, bardzo ciemny. Dzięki temu kolor mojego sosu jest obłędny.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

17. Jeżeli uznasz, że Twój sos jest za rzadki możesz go zagęścić rozpuszczając 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody. Wlewając skrobię do sosu cały czas mieszaj, a po kilku sekundach sos zgęstnieje. Sos jest gotowy.

UWAGA: Dodając za dużo skrobi całkowicie pozbawisz sos smaku.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

18. Oddziel mięso od kości i podziel na dowolnej wielkości kawałki.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

19. W międzyczasie możesz przygotować placek z ciasta, jak na kluski śląskie, który jest znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sosów. Również do gęsiny pasuje, jak ulał. Przepis, jak zrobić taki PLACEK znajdziesz <<TUTAJ>>.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie

 

20. Pieczone gęsie nogi w ciemnym sosie podawaj np. z kluskami śląskimi lub plackiem, jak powyżej. Jako dodatek świetnie pasować będzie modra kapusta lub buraki zasmażane. Nie powinno braknąć również żurawiny na gęsto. Przepisy na wszystkie wymienione dodatki znajdziesz bez trudu na mojej stronie.

Pieczone GĘSIE NOGI w ciemnym sosie


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *