PIECZEŃ WOŁOWA w sosie warzywnym z PORTO

Pieczeń wołowa (najlepiej kark lub łopatka) to danie, które warto przygotować z okazji jakiegoś szczególnego wydarzenia np. uroczystości rodzinnej. Ja jadam ją zwykle w Święta Bożego Narodzenia, gdy spotykamy się rodzinnie w większym gronie. Szczególnie sos staje się wydarzeniem dnia – naprawdę bardzo go Wam polecam, jest wyborny. Otwarta do jego przygotowania butelka czerwonego Porto idealnie pasuje potem również do deseru. Na pieczeń wołową używam najchętniej łopatki wołowej. To cały kawałek, niesztukowany; upieczony smakuje nadzwyczajnie.

 

PIECZEŃ WOŁOWA

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg kawałek łopatki wołowej (cały kawałek tzw. plecko);
  • słonina wędzona;
  • 1 marchewka;
  • kawałek pora;
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 3 ząbki czosnku;
  • suszone oregano;
  • suszony rozmaryn;
  • oliwa z oliwek;
  • kieliszek czerwonego porto;
  • pół szklanki wywaru z gotowania suszonych grzybów;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj około 1,5 kg kawałek łopatki wołowej (cały kawałek tzw. plecko) – pozbaw błony, jeżeli potrzeba, umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym, cienkim nożem nakłuwaj mięso i szpikuj je kawałeczkami dobrze schłodzonej (najlepiej przymrożonej) słoniny.

PIECZEŃ WOŁOWA w sosie warzywnym z PORTO

 

2. Mięso owiń sznurkiem spożywczym i odłóż na bok. Przygotuj 1 marchewkę, kawałek pora , łodygę selera naciowego i 3 ząbki czosnku.

PIECZEŃ WOŁOWA w sosie warzywnym z PORTO

 

3. Warzywa pokrój w grube kawałki i przełóż do miski. Posól, lekko popieprz, dodaj trochę suszonego oregano i rozmarynu. Dolej odrobinkę oliwy i delikatnie wymieszaj rękami wszystko.

PIECZEŃ WOŁOWA w sosie warzywnym z PORTO

 

4. Przygotuj rękaw foliowy – na jego spodzie rozłóż warzywa i wlej pół szklanki wody.

PIECZEŃ WOŁOWA w sosie warzywnym z PORTO

 

5. Na warzywach w rękawie ułóż mięso. Rękaw zamknij po obu stronach. Przełóż przygotowany pakunek do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 1,5 godziny.

PIECZEŃ WOŁOWA w sosie warzywnym z PORTO

 

6. Po tym czasie wyjmij mięso i rozetnij ostrożnie rękaw u góry. Mięso powinno być upieczone. Jeżeli masz możliwość sprawdź termometrem spożywczym, czy w środku mięso ma odpowiednią temperaturę. Wstaw z powrotem mięso do piekarnika, ustaw grzanie od góry i piecz kilka minut, aż mięso pięknie się zrumieni. Wyjmij mięso z piekarnika, usuń z rękawa i odłóż na bok do odpoczęcia (możesz luźno okryć go folią aluminiową). Pieczeń wołowa musi teraz odpocząć…

PIECZEŃ WOŁOWA w sosie warzywnym z PORTO

 

7. Warzywa z rękawa, wraz ze wszystkimi sokami, przelej do garnka. Dolej około 0,5 litra gorącej wody i gotuj wszystko około 15 minut, aż płyn nieco się zredukuje.

PIECZEŃ WOŁOWA w sosie warzywnym z PORTO

 

8. Zmiksuj blenderem warzywa. Ponieważ w tym momencie sos jest dość kwaśny należy smak zrównoważyć. W tym celu dolej do niego kieliszek czerwonego porto – to wspaniały dodatek do sosów.

PIECZEŃ WOŁOWA w sosie warzywnym z PORTO

 

9. Posól, popierz, dodaj pół szklanki wywaru z gotowania suszonych grzybów (ja miałem zamrożone kostki z gotowania grzybów na Święta). Gotuj kilka minut.

PIECZEŃ WOŁOWA w sosie warzywnym z PORTO

 

10. Sos przelej przez sitko i starannie go przetrzyj.

PIECZEŃ WOŁOWA w sosie warzywnym z PORTO

 

11. Przetarty sos przelej z powrotem do garnka , dodaj niewielką ilość śmietany, zamieszaj. Gotowy.

PIECZEŃ WOŁOWA w sosie warzywnym z PORTO

 

12. Usuń folię znad mięsa, zdejmij sznurek i pokrój mięso w centymetrowe plastry.

PIECZEŃ WOŁOWA w sosie warzywnym z PORTO

 

13. Podawaj z ziemniaczanym puree lub kluskami śląskimi oraz ulubionymi warzywami (ja pieczeń jadłem w święta, więc dodałem wszystkiego po trochu… Pieczeń wołowa według tego przepis to znakomite danie świąteczne.

PIECZEŃ WOŁOWA w sosie warzywnym z PORTO

A może PIECZEŃ CIELĘCA? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *