pieczeń wieprzowa w sosie paprykowym

Pieczeń wieprzowa w sosie paprykowym to moje ulubione danie. Łopatka wieprzowa jest znakomita szczególnie do przyrządzania potraw z mielonego mięsa, ale również do pieczenia. Niestety trudno u nas dostać łopatkę z kością, co znakomicie podniosłoby walory smakowe pieczeni, ale również łopatka bez kości wychodzi z pieca bardzo smaczna i soczysta. Warunek – użycie jak najsmaczniejszych przypraw ziołowych. Pieczeń wieprzowa na bazie łopatki wieprzowej to doskonała pozycja dla smakoszy mięsa. Nie jest zbyt chuda to fakt, ale to właśnie dzięki tej „odrobinie tłuszczyku” i przerostach smakuje wybornie. Do takiej pieczeni doskonale pasuje sos paprykowy, przygotowany na bazie sosu z pieczenia mięsa.

 

PIECZEŃ WIEPRZOWA

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kilograma łopatki wieprzowej;
  • Twoja ulubiona przyprawa do wieprzowiny;
  • mielona, słodka czerwona papryka;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Łopatkę o wadze około 1,5 kg dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Przygotuj ulubione przyprawy; jeżeli używasz mieszanek przypraw sprawdź, czy zawierają sól. Jeżeli tak nie sól dodatkowo mięsa.

 

2. Natrzyj dobrze łopatkę ulubionymi przyprawami z obu stron. Mięso uformuj tak, żeby dało się je zwinąć w roladę – w tym celu, jeżeli trzeba, rozbij delikatnie grubsze fragmenty mięsa.

 

3. Zwiń łopatkę w roladę i obwiąż sznurkiem kuchennym. Mięso przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

 

4. Mięso włóż do rękawa do pieczenia, wlej pół szklanki wody i zawiąż rękaw z obu stron. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny.

 

5. Po tym czasie rozetnij delikatnie rękaw (nie oparz się!), polej powstałym sosem i wstaw z powrotem do piekarnika na 30 minut (mięso polewaj dodatkowo sosem co 10 minut).

 

6. Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia – polewaj powstałym sosem co 10 minut, aby jego wierzch nie wysechł.

 

7. Powstały podczas pieczenia sos przecedź przez gazę do garnuszka.

 

8. W szklance rozpuść w odrobinie wody łyżkę mąki, dodaj 2 łyżeczki kwaśnej śmietany, zahartuj chochelką sosu i przelej wszystko do garnuszka.

 

9. Do sosu dodaj 2 łyżeczki słodkiej, mielonej czerwonej papryki. Zamieszaj, pogotuj kilka minut na wolnym ogniu i wyłącz gaz pod garnuszkiem.

 

10. Lekko przestudzone mięso pokrój w plastry; dzięki temu, że mięso zostało zrolowane smak przypraw będzie wyczuwalny w każdym jego kęsie. Tak przygotowana pieczeń wieprzowa jest krucha i aromatyczna.

 

11. Mięso wyłóż na talerz, polej sosem paprykowym, rozłóż ulubione dodatki i warzywa, np. duszoną czerwoną kapustę. Pieczeń wieprzowa to pierwszorzędne danie na różne okazje.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *