pieczeń wieprzowa w sosie paprykowym

Pieczeń wieprzowa w sosie paprykowym to moje ulubione danie. Łopatka wieprzowa jest znakomita szczególnie do przyrządzania potraw z mielonego mięsa, ale również do pieczenia. Niestety trudno u nas dostać łopatkę z kością, co znakomicie podniosłoby walory smakowe pieczeni, ale również łopatka bez kości wychodzi z pieca bardzo smaczna i soczysta. Warunek – użycie jak najsmaczniejszych przypraw ziołowych. Pieczeń wieprzowa na bazie łopatki wieprzowej to doskonała pozycja dla smakoszy mięsa. Nie jest zbyt chuda to fakt, ale to właśnie dzięki tej „odrobinie tłuszczyku” i przerostach smakuje wybornie. Do takiej pieczeni doskonale pasuje sos paprykowy, przygotowany na bazie sosu z pieczenia mięsa.

 

PIECZEŃ WIEPRZOWA

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kilograma łopatki wieprzowej;
  • Twoja ulubiona przyprawa do wieprzowiny;
  • mielona, słodka czerwona papryka;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Łopatkę o wadze około 1,5 kg dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Przygotuj ulubione przyprawy; jeżeli używasz mieszanek przypraw sprawdź, czy zawierają sól. Jeżeli tak nie sól dodatkowo mięsa.

 

2. Natrzyj dobrze łopatkę ulubionymi przyprawami z obu stron. Mięso uformuj tak, żeby dało się je zwinąć w roladę – w tym celu, jeżeli trzeba, rozbij delikatnie grubsze fragmenty mięsa.

 

3. Zwiń łopatkę w roladę i obwiąż sznurkiem kuchennym. Mięso przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

 

4. Mięso włóż do rękawa do pieczenia, wlej pół szklanki wody i zawiąż rękaw z obu stron. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny.

 

5. Po tym czasie rozetnij delikatnie rękaw (nie oparz się!), polej powstałym sosem i wstaw z powrotem do piekarnika na 30 minut (mięso polewaj dodatkowo sosem co 10 minut).

 

6. Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia – polewaj powstałym sosem co 10 minut, aby jego wierzch nie wysechł.

 

7. Powstały podczas pieczenia sos przecedź przez gazę do garnuszka.

 

8. W szklance rozpuść w odrobinie wody łyżkę mąki, dodaj 2 łyżeczki kwaśnej śmietany, zahartuj chochelką sosu i przelej wszystko do garnuszka.

 

9. Do sosu dodaj 2 łyżeczki słodkiej, mielonej czerwonej papryki. Zamieszaj, pogotuj kilka minut na wolnym ogniu i wyłącz gaz pod garnuszkiem.

 

10. Lekko przestudzone mięso pokrój w plastry; dzięki temu, że mięso zostało zrolowane smak przypraw będzie wyczuwalny w każdym jego kęsie. Tak przygotowana pieczeń wieprzowa jest krucha i aromatyczna.

 

11. Mięso wyłóż na talerz, polej sosem paprykowym, rozłóż ulubione dodatki i warzywa, np. duszoną czerwoną kapustę. Pieczeń wieprzowa to pierwszorzędne danie na różne okazje.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *