PIECZEŃ RZYMSKA czyli klops mięsny z ziołami

Pieczeń rzymska z serem z dodatkiem sporej ilości ziół jest często i chętnie jadany na całym świecie, choć rodowód ma europejski. To rodzaj potrawy, w której składniki mogą być różnorodne. Jedyną cechą wspólną takiego klopsa jest jego kształt i sposób przygotowania. Pieczeń rzymska to danie naprawdę proste i dające sporo możliwości „pokazania się” w kuchni. Mój klops musi być mocno ziołowy, dlatego dodaję do niego sporo świeżych koperku, natki pietruszki i szczypiorku. Ty oczywiście możesz kształtować smak swojego klopsa według własnego uznania…

 

PIECZEŃ RZYMSKA

SKŁADNIKI:

  • 450 gramów wołowiny (np.pręga);
  • 350 gramów wieprzowiny (np. łopatka);
  • 150 gramów twardego sera żółtego;
  • 1 duże wiejskie jajko;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki;
  • pęczek świeżego koperku;
  • natka pietruszki;
  • szczypiorek;
  • dymka;
  • słodko kwaśny, tajski sos chili;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski zmiel 450 gramów wołowiny i 350 gramów wieprzowiny. Dodaj jajko, 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku oraz posiekaną białą część dymki (cebulka).

PIECZEŃ RZYMSKA czyli klops mięsny z ziołami

 

2. Pokrój w drobną kosteczkę około 150 gramów twardego sera żółtego i dodaj do mięsa.

PIECZEŃ RZYMSKA czyli klops mięsny z ziołami

 

3. Posiekaj drobniutko po sporej garści świeżego koperku, natki pietruszki i szczypiorku.

PIECZEŃ RZYMSKA czyli klops mięsny z ziołami

 

4. Posiekane zioła dodaj do mięsa; całość dobrze posól, popieprz i dodaj 1 łyżkę słodkiej, mielonej papryki.

PIECZEŃ RZYMSKA czyli klops mięsny z ziołami

 

5. Wymieszaj bardzo starannie wszystkie składniki, miskę przykryj folią spożywczą i wstaw mięso do lodówki na minimum 1 godzinę.

PIECZEŃ RZYMSKA czyli klops mięsny z ziołami

 

6. Przygotuj formę do pieczenia – wysmaruj ją olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Papier również lekko posmaruj olejem.

PIECZEŃ RZYMSKA czyli klops mięsny z ziołami

 

7. Mięso wyjmij z lodówki i uformuj klopsa na kształt formy, w której będziesz go piec.

PIECZEŃ RZYMSKA czyli klops mięsny z ziołami

 

8. Klopsa bardzo dokładnie rozłóż w formie do pieczenia, a jego wierzch posmaruj słodko kwaśnym tajskim sosem chili. Przykryj formę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

PIECZEŃ RZYMSKA czyli klops mięsny z ziołami

 

9. Po upływie 40 minut zdejmij folię aluminiową z wierzchu, przełóż formę z klopsem wyżej w piekarniku i piecz następne 40 minut. Pod koniec możesz włączyć funkcję grzania „od góry” lub grilla, aby zrumienić wierzch mięsa (jeżeli to konieczne).

PIECZEŃ RZYMSKA czyli klops mięsny z ziołami

 

10. Pieczeń jest gotowa, gdy jest ładnie zrumieniony z wierzchu. Możesz posmarować go dodatkowo sosem chili z wierzchu, aby wzmocnić smak. UWAGA: Po wyjęciu z piekarnika pieczeń przed jej krojeniem powinna odpocząć kilka minut, w przeciwnym razie ser wypłynie z niej.

PIECZEŃ RZYMSKA czyli klops mięsny z ziołami

 

11. Pieczeń rzymska pokrojona w plastry może być zajadana solo, ale równie dobrze smakuje np. z sosem koperkowym. Pozostałe dodatki na talerzu są całkowicie dowolne. Pycha!

PIECZEŃ RZYMSKA czyli klops mięsny z ziołami

Wybierz także PIECZEŃ CIELĘCĄ przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *