Pieczeń cielęca z rękawa podana w sosie warzywnym

Pieczeń cielęca przygotowana została z kilogramowego kawałka mięsa, które najpierw zostało zamarynowane, a następnie upieczone w rękawie razem z warzywami.

Pieczeń cielęca to kolejny przykład, że proste jedzenie jest najlepsze. Oczywiście czasem trzeba zaserwować coś bardziej wystawnego, ale tak naprawdę nawet na niedzielny rodzinny obiad taka pieczeń cielęca w sosie warzywnym będzie daniem znakomitym. Przygotowuje się ją bardzo prosto, a kluczowym składnikiem dania jest oczywiście mięso. Oczywiście im mięso z młodszego cielaka, tym Twoja pieczeń wyjdzie delikatniejsza. Dlatego tak ważne jest, aby mieć własne źródło zakupu mięsa. Po to, aby wiedzieć, czy piec dłużej i w niższej temperaturze, czy klasycznie w 180 stopniach.

Składniki

zwarty kawałek pieczeniowego cielęcego o wadze około 1 kilograma;
1 marchewka;
1 pietruszka;
nieduży kawałek pora;
mielone ziele angielskie;
suszone oregano;
oliwa extra vergine;
1 łyżka masła;
1 łyżeczka gęstej, kwaśnej śmietany;
sól, pieprz;

Pieczeń cielęca przepis

Mięso umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi, a następnie posyp sporą ilością mielonego ziela angielskiego i suszonego oregano. Nasmaruj cielęcinę również solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso ułóż na talerzu, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Przygotowujemy mięso i warzywa do pieczenia

Podczas gdy mięso chłonie przyprawy obierz i pokrój w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz pora. Mięso wyjmij z lodówki, zdejmij folię i pozostaw na około 30 minut, aż nabierze temperatury pokojowej. Pokrojone warzywa umieść w rękawie do pieczenia. Rękaw do pieczenia zawiąż z jednej strony, jak cukierka. Mięso nasmaruj niezbyt dużą ilością oliwy, a następnie umieść w rękawie do pieczenia pośród znajdujących się tam warzyw. Wlej pół szklanki wody. Zawiąż rękaw z drugiej strony i ułóż tak przygotowane mięso w naczyniu żaroodpornym.

Pieczeń cielęca w piekarniku

Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 1 godziny. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest miękkie. Jeżeli nie, piecz dalsze 30 minut. Gdy mięso jest już miękkie rozetnij delikatnie u góry rękaw i wstaw mięso z powrotem do piekarnika na około 15 minut, aby się zrumieniło.

Porada-> rozcinając rękaw z mięsem uważaj, aby nie oparzyć się gorącą parą.

Upieczone mięso wyjmij z rękawa i daj mu chwilę odpocząć. W tym czasie zrobisz sos. Zawartość rękawa bez mięsa (warzywa oraz soki powstałe podczas pieczenia mięsa) przelej do garnka. Dodaj masło i gotuj kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Następnie przelej sos do blendera i zmiksuj na gładką masę.

Doprowadzamy sos do mięsa do perfekcji

Powstały w wyniku miksowania sos przelej z powrotem do garnka. Jeśli sos jest za gęsty dolej do niego nieco gorącej wody. Dopraw sos solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano, jeśli to konieczne. Odrobina gęstej, kwaśnej śmietany na koniec zdecydowanie udoskonali smak sosu. Twoja pieczeń cielęca już jest prawie gotowa.

Pieczeń cielęca sposób podania

Pokrój mięso w plastry i podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami na aksamitnym, warzywnym sosie. Znakomicie komponuje się np. z gotowanymi ziemniakami i burakami.


Przygotuj pyszny przepis na pieczeń wieprzową w sosie paprykowym>> podaną z pysznym sosem paprykowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *