Pieczeń cielęca w mojej wersji to kolejny przykład na to, że proste jedzenie jest najlepsze. Oczywiście czasem trzeba zaserwować coś bardziej wystawnego, ale tak naprawdę nawet na niedzielny rodzinny obiad taka pieczeń cielęca w sosie warzywnym będzie daniem znakomitym. Przygotowuje się ją bardzo prosto, a kluczowym składnikiem dania jest oczywiście mięso. Niestety w Polsce nie ma takiego podziału wołowiny, jak np. w Chorwacji, gdzie cielęcina to mięso z bardzo młodego cielaka i nazywa się Junetina, podczas gdy mięso z wciąż młodego (ale jednak już starszego) woła to Teletina.

Taki podział zdecydowanie poprawia nastawienie kucharza do sposobu i czasu obróbki mięsa. Oczywiście im mięso z młodszego cielaka, tym Twoja pieczeń wyjdzie delikatniejsza. Dlatego tak ważne jest, aby mieć własne źródło zakupu mięsa. Po to, by wiedzieć, czy piec dłużej i w niższej temperaturze, czy klasycznie w 180 stopniach. Ja w tym przypadku wybrałem tę drugą opcję.

 

PIECZEŃ CIELĘCA

SKŁADNIKI:

  • zwarty kawałek pieczeniowego cielęcego o wadze około 1 kilograma;
  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • nieduży kawałek pora;
  • mielone ziele angielskie;
  • suszone oregano;
  • oliwa extra vergine;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżeczka gęstej, kwaśnej śmietany;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Mięso umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi, a następnie posyp sporą ilością mielonego ziela angielskiego i suszonego oregano. Nasmaruj cielęcinę również solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso ułóż na talerzu, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

 

3. W międzyczasie obierz i pokrój w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz pora.

 

4. Mięso wyjmij z lodówki, zdejmij folię i pozostaw na około 30 minut, aż nabierze temperatury pokojowej. Pokrojone warzywa umieść w rękawie do pieczenia.

 

5. Rękaw do pieczenia zawiąż z jednej strony, jak cukierka. Mięso nasmaruj niezbyt dużą ilością oliwy, a następnie umieść w rękawie do pieczenia pośród znajdujących się tam warzyw. Wlej pół szklanki wody.

 

6. Zawiąż rękaw z drugiej strony i ułóż tak przygotowane mięso w naczyniu żaroodpornym. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 1 godziny.

 

7. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest miękkie. Jeżeli nie, piecz dalsze 30 minut. Gdy mięso jest już miękkie rozetnij delikatnie u góry rękaw i wstaw mięso z powrotem do piekarnika na około 15 minut, aż mięso się zrumieni.

UWAGA: Rozcinając rękaw uważaj, aby nie oparzyć się gorącą parą.

 

8. Upieczone mięso wyjmij z rękawa i daj mu chwilę odpocząć. W tym czasie zrobisz sos.

 

9. Zawartość rękawa bez mięsa (warzywa oraz soki powstałe podczas pieczenia mięsa) przelej do garnka. Dodaj masło i gotuj kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje.

 

10. Sos przelej do blendera i zmiksuj na gładką masę.

 

11. Powstały w wyniku miksowania sos przelej z powrotem do garnka. Jeżeli potrzeba dolej nieco gorącej wody, gdy sos jest za gęsty.

 

12. Jeżeli potrzeba dopraw jeszcze sos solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano.

 

13. Odrobina gęstej, kwaśnej śmietany na koniec zdecydowanie udoskonali smak sosu. Twoja pieczeń cielęca już jest prawie gotowa.

 

14. Pokrój mięso w plastry i podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami na aksamitnym, warzywnym sosie. Pieczeń cielęca według mojego przepisu  znakomicie komponuje się np. z gotowanymi ziemniakami i burakami.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *