Pieczarki zapiekane z serem to lekka przekąska, która kryje w sobie dość zdecydowane smaki. Uważajcie, aby nie przedobrzyć z czosnkiem, czy chili. Nadmiar skórki z limonki również nie jest wskazany. Jeżeli jednak odpowiednio dla swojego smaku dobierzecie proporcje „farszu” będziecie zachwyceni tą przekąską. To danie znakomite na co dzień, jak i na przyjęcie – wygląda ciekawie i smakuje nietuzinkowo. Ważne, aby przed „faszerowaniem” pieczarki podpiec w piekarniku przez około 10-15 minut. Dzięki temu zabiegowi grzyby „wypuszczą” nadmiar wody. Potem wystarczy już tylko wypełnić je farszem i zapiec. Naprawdę dobra rzecz.

 

PIECZARKI ZAPIEKANE Z SEREM

SKŁADNIKI:

  • 10 dość sporych, ale nie największych pieczarek;
  • około 100 gramów dobrze rozpiekającego się sera;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • dymka lub szczypiorek;
  • 1-2 limonki lub cytryny;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Pieczarki oczyść i pozbaw nóżek. Pieczarki muszą mieć odpowiednią wielkość, aby było gdzie nałożyć „farsz”. Jeżeli jednak użyjesz zbyt dużych pieczarek będą się musiały piec zdecydowanie dłużej. Rozłóż grzyby na blasze otworami w dół, wstaw blachę do piekarnika i piecz pieczarki w temperaturze około 180 stopni przez 10-15 minut, aż „wypuszczą” nadmiar wody.

 

3. Czym „wypełnić” pieczarki? Przygotuj czosnek, papryczkę chili, dymkę, skórkę z limonki i ser. Możesz użyć dowolnego, ulubionego sera, ale ważne, by dobrze się rozpiekał. Czosnek, chilli i dymkę posiekaj drobniutko, ser zaś podziel na około 1 centymetrowej wielkości kostki.

 

4. Zetrzyj skórkę z cytryny lub limonki (oczywiście uprzednio sparz je wrzątkiem).

 

5. Do małej miseczki włóż musztardę Dijon, posiekany czosnek i otartą skórkę z limonki.

 

6. Wciśnij do miseczki sok z limonki, dodaj nieco soli, jeżeli potrzeba. Wymieszaj całość, spróbuj i dopraw dodatkowo według uznania, jeżeli potrzeba.

 

7. Wyjmij blachę z pieczarkami z piekarnika. Usuń nadmiar wody, która się z nich wydobyła i ułóż je na blasze otworami do góry. Popierz każdą pieczarkę i nałóż stosowną ilość przygotowanej przed chwilą pasty („farszu”). Posyp pieczarki posiekaną chilli.

 

8. Posyp pieczarki posiekaną dymką.

 

9. Na środku każdej z pieczarek ułóż po kostce sera żółtego. Wstaw pieczarki do piekarnika i piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni, aż ser się stopi i nieco przyrumieni.

 

10. Pieczarki zapiekane z serem podawaj na gorąco, od razu po ich zapieczeniu.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *