Pieczarki faszerowane puree w sosie śmietanowym

Pieczarki faszerowane puree z ziemniaków i brokuła duszone w sosie z szynki szwarcwaldzkiej i kwaśnej śmietany.

Pieczarki faszerowane z przepysznym puree z ziemniaków i brokuła podane w sosie śmietanowym to ciekawa odmiana od tradycyjnie podawanych faszerowanych pieczarek. Zamiast faszerować pieczarki nóżkami z pieczarek, szynką i czymś tam jeszcze z podobnych składników zrobiłem sos. A czym faszerowałem pieczarki w tym przypadku? Ano przepysznym puree brokułowym. Całość do dietetycznych dań z pewnością nie należy, ale samą sałatką człowiek „nie uciągnie”, zwłaszcza w chłodne, zimowe dni.

Składniki

6 dużych pieczarek portobello;
500 gramów mączystych ziemniaków;
500 gramów brokuła;
80 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
1 średnia cebula;
100 gramów kwaśnej, 18% śmietany;
250 ml mleka;
1 łyżka mąki;
20 gramów masła;
gałka muszkatołowa;
natka pietruszki;
sól, pieprz;

Przepis na pieczarki faszerowane

Z pieczarek odkrój nóżki, a następnie posiekaj je drobno. Brokuła podziel na różyczki, zaś głąba pokrój w małe kawałki. Szkoda go wyrzucać, dodamy go do ziemniaków, dzięki czemu wzmocnimy jeszcze smak brokuła w puree.

Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę i wrzuć do garnka z osoloną wodą. Zagotuj i dorzuć pokrojonego głąba brokuła, gotuj 10 minut. Następnie dodaj podzielonego na różyczki brokuła i gotuj wszystko jeszcze około 10 minut. Do miękkości ziemniaków i brokuła.

Do lekko rozgrzanego rondelka wrzuć nieco masła oraz posiekaną drobno szynkę szwarcwaldzką i cebulę. Dodaj także posiekane wcześniej nóżki pieczarek. Smaż wszystko na średnim ogniu, aż składniki lekko się zrumienią. Dodaj 1 łyżkę mąki, zamieszaj dokładnie i smaż wszystko około 1 minuty. Po tym czasie wlej 200 ml mleka i ostrożnie całą śmietanę, uważaj, aby się nie zważyła (możesz ją wcześniej zahartować).

Do rondelka wsyp nieco soli (uważaj, szynka jest dość mocno solona), świeżo startej gałki muszkatołowej a także pieprzu. Gotuj sos kilka minut na wolnym ogniu, aby zgęstniał. Gdy tak się stanie wyłącz gaz pod rondelkiem, wrzuć do sosu posiekaną drobno połowę pęczka natki pietruszki i odstaw rondelek na bok.

Porada-> nie należy przesadzać z solą, ponieważ szynka jest zwykle wystarczająco słona.

Ugotowane ziemniaki z brokułem odcedź. Dodaj do nich masło oraz nieco soli i świeżo startej gałki muszkatołowej. Do puree dodaj również posiekaną drugą połowę pęczka natki pietruszki, pozostałe 50 ml mleka, a następnie ugnieć wszystko na aksamitnie puree o pięknym, zielonym kolorze.

Na dno naczynia żaroodpornego, w którym zmieścisz wszystkie pieczarki wyłóż sos śmietanowy i rozprowadź go równomiernie. Kapelusze pieczarek wypełnij puree brokułowym, a następnie układaj je w naczyniu żaroodpornym na sosie śmietanowym. Na koniec wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekaj 20 minut.

Pieczarki faszerowane sposób podania

Podawaj w sosie śmietanowym chwilę po wyjęciu z piekarnika, aby nieco „okrzepły”. To znakomite, pełne smaku danie polubi każdy z Was.


A może po prostu tradycyjna prosta zupa pieczarkowa?


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *