Pieczarki faszerowane przepysznym puree z ziemniaków i brokuła podane w sosie śmietanowym to ciekawa odmiana od tradycyjnie podawanych faszerowanych pieczarek. Zamiast faszerować pieczarki nóżkami z pieczarek, szynką i czymś tam jeszcze z podobnych składników zrobiłem sos. A czym faszerowałem pieczarki w tym przypadku? Ano przepysznym puree brokułowym. Całość do dietetycznych dań z pewnością nie należy, ale samą sałatką człowiek „nie uciągnie”, zwłaszcza w chłodne, zimowe dni. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo na takie spore skupisko dobrego smaku niełatwo trafić w naszych codziennych daniach. Myślę, że pokochacie to danie i będziecie je przynajmniej raz w sezonie zimowym jadać. Ja tak robię i zaręczam, że moje pieczarki faszerowane skradną i Wasze podniebienia.

 

PIECZARKI FASZEROWANE

SKŁADNIKI:

  • 6 dużych pieczarek portobello;
  • 500 gramów mączystych ziemniaków;
  • 500 gramów brokuła;
  • 80 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
  • 1 średnia cebula;
  • 100 gramów kwaśnej, 18% śmietany;
  • 250 ml mleka;
  • 1 łyżka mąki;
  • 20 gramów masła;
  • gałka muszkatołowa;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z pieczarek odkrój nóżki i posiekaj je drobno.

 

2. Brokuła podziel na różyczki i głąba, którego pokrój w małe kawałki. Szkoda go wyrzucać – dodamy go do ziemniaków, dzięki czemu wzmocnimy jeszcze smak brokuła w puree.

 

3. Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę i wrzuć do garnka z osoloną wodą. Zagotuj i dorzuć pokrojonego głąba brokuła; gotuj 10 minut.

 

4. Następnie dodaj podzielonego na różyczki brokuła i gotuj wszystko jeszcze około 10 minut – do miękkości ziemniaków i brokuła.

 

5. Posiekaj drobno szynkę szwarcwaldzką i cebulę.

 

6. Do lekko rozgrzanego rondelka wrzuć nieco masła oraz szynkę, cebulę i posiekane wcześniej nóżki pieczarek.

 

7. Smaż wszystko na średnim ogniu, aż składniki lekko się zrumienią. Dodaj 1 łyżkę mąki, zamieszaj dokładnie i smaż wszystko około 1 minuty.

 

8. Po tym czasie 200 ml mleka i ostrożnie całą śmietanę – uważaj, by się nie zważyła (możesz ją wcześniej zahartować).

 

9. Do rondelka wsyp nieco soli (uważaj – szynka jest dość mocno solona), świeżo startej gałki muszkatołowej oraz pieprzu. Gotuj sos kilka minut na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Gdy tak się stanie wyłącz gaz pod rondelkiem, wrzuć do sosu posiekaną drobno połowę pęczka natki pietruszki i odstaw rondelek na bok.

UWAGA: Nie należy przesadzać z solą, ponieważ szynka jest wystarczająco słona.

 

10. Ugotowane ziemniaki z brokułem odcedź. Dodaj do nich masło oraz nieco soli i świeżo startej gałki muszkatołowej.

 

11. Do puree dodaj również posiekaną drugą połowę pęczka natki pietruszki, pozostałe 50 ml mleka i ugniataj wszystko na aksamitnie puree o pięknym, zielonym kolorze.

 

12. Na dno naczynia żaroodpornego, w którym zmieścisz wszystkie pieczarki wyłóż sos śmietanowy. Rozprowadź go równomiernie. Kapelusze pieczarek wypełnij puree brokułowym.

 

13. Układaj kapelusze pieczarek z puree w naczyniu żaroodpornym na sosie śmietanowym. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekaj 20 minut.

 

14. Pieczarki faszerowane podawaj chwilę po wyjęciu z piekarnika, aby nieco „okrzepły”. To znakomite, pełne smaku danie polubi każdy z Was.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *