Pieczarki faszerowane szynką i serem to bardzo prosta i bardzo smaczna przekąska – farsz możesz zrobić ze swoich ulubionych składników. W moim przepisie jest to dobrze rozpiekający się ser (w tym przepisie jest to włoska Fontina, ale możesz użyć swojego ulubionego) i szynka szwarcwaldzka, którą również możesz zastąpić inną, którą preferujesz. Jeżeli jednak spróbujesz mojej wersji będzie Tobie naprawdę dobrze smakowało 😉 Bardzo lubię tę łatwą i szybką przekąskę, dlatego jadam ją dość często. Jeśli ją znacie i również jadacie, ale w swojej wersji spróbujcie mojej i porównajcie. Być może dzięki temu stworzycie swoją najpyszniejszą wersję.

 

PIECZARKI FASZEROWANE SZYNKĄ I SEREM

SKŁADNIKI:

  • 8 ładnych, równych pieczarek Portabello;
  • 200 gramów zwykłych pieczarek;
  • 150-200 gramów dobrze rozpiekającego się sera (twardy lub np. mozzarella);
  • 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
  • pęczek dymki;
  • 1 duża cebula;
  • sos sriratcha;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj 8 ładnych, równych pieczarek Portabello, 200 gramów zwykłych pieczarek, 150-200 gramów dobrze rozpiekającego się sera (twardy lub np. mozzarella), 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej, pęczek dymki i dużą cebulę.

 

2. Oderwij nóżki od pieczarek Portabello i drobno posiekaj.

 

3. Posiekaj drobniutko zwykłe pieczarki i dodaj do posiekanych nóżek z pieczarek Portabello. Pokrój również w drobną kostkę szynkę szwarcwaldzką.

 

4. Posiekaj w drobną kostkę cebulę.

 

5. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć cebulę i szynkę. Smaż na średnim ogniu.

 

6. W międzyczasie zetrzyj na tarce ser (lub posiekaj drobno mozzarellę, jeśli ją właśnie używasz).

 

7. Gdy cebula z szynką lekko się zrumienią dodaj posiekane pieczarki. Smaż dalej, aż pieczarki zmiękną i również lekko się zrumienią.

 

8. Dodaj garść posiekanej dymki – farsz jest w zasadzie gotowy. Przełóż gotowy farsz do dużej miski i odstaw ją na bok.

 

9. Kapelusze pieczarek Portabello rozłóż „grzbietem do góry” na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Dzięki temu zabiegowi pieczarki „wypuszczą” nadmiar wody, który jest nam niepotrzebny.

 

10. Kapelusze pieczarek wyjmij z piekarnika, otrzep z nadmiaru wody i ułóż na blasze tym razem otworami do góry.

 

11. Pora wykończyć farsz; W tym celu do przesmażonych szynki i pieczarek z dymką dodaj starty ser. Wymieszaj całość, aby składniki się połączyły.

 

12. Spróbuj farsz i dopraw, jeżeli potrzeba. Np. ostrym sosem sriratcha;

 

13. Faszeruj kapelusze pieczarek Portabello dość ciasno.

 

14. Nafaszerowane pieczarki wstaw do piekarnika i zapiekaj 15-20 minut, aż się zrumienią, a ser się stopi i przyrumieni.

 

15. Pieczarki faszerowane szynką i serem podawaj od razu; można zajadać solo lub z ulubionym sosem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *