pestki moreli

Pestki moreli to jedno z ostatnich „masowych” odkryć w zakresie dobroczynnego wpływu różnego typu naturalnych składników na organizm człowieka. Wtajemniczeni jednak znają je i używają od dawien dawna – choćby Austriacy. Zakochani w morelach z Doliny Wachau nie tylko z tych pysznych owoców robią, co tylko się da – przetwory, nalewki, likiery, knedle, mydła, perfumy itd.. (gdy smak na rewelacyjne knedle z morelami z Wachau przyjdzie po przepis kliknij <<TUTAJ>>).

PESTKI MORELI Z WACHAU

Przyrządzają na wiele sposobów również właśnie pestki z moreli. Kupisz je tam więc nie tylko „saute”, ale np. w polewie czekoladowej (pestki te są gorzkawe w smaku, więc czekolada idealnie łagodzi tę goryczkę), z solą i chilli, karmelizowane z cynamonem, czy też prażone i solone.

UZDRAWIAJĄCA MOC

Pestkom przypisuje się nadzwyczajne właściwości; uznawane są za najskuteczniejszy lek na raka z uwag na wysoką zawartość witaminy B17 zwanej amygdaliną. Ich regularne spożywanie traktuje się jako działanie przeciwrakowe, mają gwarantować ochronę przed rozwojem komórek nowotworowych. Co ciekawe pestki moreli zawierają również cyjanek, dlatego też trzeba korzystać z nich z umiarem – zaleca się spożywanie maksymalnie trzech pestek dziennie.

A co Wy sądzicie o tego typu „cudownych uzdrawiaczach”? Jadacie takie rzeczy? Wierzycie w zdrowotne właściwości różnego rodzaju pestek, nasion, zbóż itd?

PESTKI MORELI nowe panaceum na raka?
Czy poddane obróbce i „dosmaczane” pestki moreli nadal zachowują swą uzdrawiającą moc…?

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *