PERKELT Z KURCZAKA z mizerią węgierską

Perkelt z kurczaka to klasyczne i bardzo popularne węgierskie danie. W tym przepisie proponuję przygotować kurczaka w „krótkim”, mocno paprykowym sosie. Do tego podaję węgierską mizerię na kwaśno oraz makaron zacierkę – oto kwintesencja kuchni węgierskiej. Kuchnia węgierska może nie należy do zbyt dietetycznych, ale wspaniałych smaków i aromatów z pewnością nie można jej odmówić. Jeżeli to danie jest dla Ciebie za „ciężkie” nie dodawaj do niego ani słoniny, ani smalcu. Ale rezygnując z nich rezygnujesz ze smaku, który kuchnię węgierską czyni jedną z najsmaczniejszych na świecie, choć przez ten świat jeszcze nie do końca docenianą. Perkelt z kurczaka  to pozycja obowiązkowa dla prawdziwych smakoszy.

 

PERKELT Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mięsa z udek kurczaka;
  • 1 cebula;
  • trochę surowej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy);
  • sporo mielonej, słodkiej papryki;
  • trochę mielonej ostrej papryki;
  • 2 duże ogórki;
  • 3 łyżki cukru;
  • 3 łyżki octu spirytusowego;
  • 1 szklanka makaronu zacierka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso z wyluzowanych udek z kurczaka (lub inne części – mięso na gulasz węgierski wcale nie musi być krojone w kostkę) dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posól. Sól wetrzyj dość dokładnie w kurczaka, a samo mięso ponakłuwaj dodatkowo widelcem. Przełóż mięso do szklanej miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Tak przygotowany kurczak będzie o niebo smaczniejszy, aniżeli solony tuż przed przygotowaniem.

PERKELT Z KURCZAKA z mizerią węgierską

 

2. W dniu przygotowania perkeltu zacznij od zrobienia mizerii. Będziesz potrzebować świeżych ogórków, soli, cukru i octu spirytusowego. A jak przyrządzić mizerię na sposób węgierski dowiesz się <<TUTAJ>>.

mizeria po węgiersku

 

3. Składniki perkeltu: przygotowany dzień wcześniej kurczak, 1 cebula, trochę surowej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy), sporo mielonej, słodkiej papryki, trochę mielonej ostrej papryki.

UWAGA: Smalec z mangalicy i słonina wędzona to obowiązkowe dodatki do gulaszy węgierskich.

PERKELT Z KURCZAKA z mizerią węgierską

 

4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

PERKELT Z KURCZAKA z mizerią węgierską

 

5. W kostkę pokrój również wędzoną słoninę – doda ona nieprawdopodobnego smaku daniu.

PERKELT Z KURCZAKA z mizerią węgierską

 

6. Na rozgrzaną patelnię wrzuć słoninę i obsmaż ją krótko. Dorzuć cebulę i smaż do jej zeszklenia.

PERKELT Z KURCZAKA z mizerią węgierską

 

7. Wyłącz gaz pod patelnią, a następnie wsyp 2 duże łyżki mielonej, słodkiej papryki. Jakość papryki ma kolosalne znaczenie dla tego dania – oczywiście najlepsza jest ta oryginalna, węgierska.

PERKELT Z KURCZAKA z mizerią węgierską

 

8. Połącz paprykę z cebulą i słoniną mieszając całość tak, aby powstała jednolita masa.

PERKELT Z KURCZAKA z mizerią węgierską

 

9. Włącz gaz pod patelnią, włóż części kurczaka i dobrze je obtocz w masie paprykowej. Smaż mięso 2-3 minuty.

PERKELT Z KURCZAKA z mizerią węgierską

 

10. Przełóż kurczaka do małego garnka, a na patelnię wlej pół szklanki wrzącej wody – zamieszaj, aby zebrać wszystkie smaki z patelni.

PERKELT Z KURCZAKA z mizerią węgierską

 

11. Zawartość patelni przelej do garnka z kurczakiem – wody ma być tylko tyle, aby kurczak mógł się dusić na wolnym ogniu. Woda nie może przykrywać mięsa.

PERKELT Z KURCZAKA z mizerią węgierską

 

12. Na rozgrzaną patelnię wrzuć nieco smalcu, wytop go i dodaj szklankę makaronu zacierki. Smaż do zrumienienia. Makaron przełóż do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą i gotuj go do miękkości.

PERKELT Z KURCZAKA z mizerią węgierską

 

13. Gdy kurczak jest już miękki dopraw sos solą i ostrą, mieloną papryką. Sos powinien być mocno paprykowy i lekko ostry.

PERKELT Z KURCZAKA z mizerią węgierską

 

14. Perkelt z kurczaka podawaj z węgierską mizerią na kwaśno oraz zacierką.

PERKELT Z KURCZAKA z mizerią węgierską


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *