Perkelt z kurczaka to na klasyczne i bardzo popularne węgierskie danie. W tym przepisie proponuję przygotować kurczaka w „krótkim”, mocno paprykowym sosie. Do tego podaję węgierską mizerię na kwaśno oraz makaron zacierkę – oto kwintesencja kuchni węgierskiej. Kuchnia węgierska może nie należy do zbyt dietetycznych, ale wspaniałych smaków i aromatów z pewnością nie można jej odmówić. Jeżeli to danie jest dla Ciebie za „ciężkie” nie dodawaj do niego ani słoniny, ani smalcu. Ale rezygnując z nich rezygnujesz ze smaku, który kuchnię węgierską czyni jedną z najsmaczniejszych na świecie, choć przez ten świat jeszcze nie do końca docenianą. Perkelt z kurczaka  to pozycja obowiązkowa dla prawdziwych smakoszy.

 

PERKELT Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mięsa z udek kurczaka;
  • 1 cebula;
  • trochę surowej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy);
  • sporo mielonej, słodkiej papryki;
  • trochę mielonej ostrej papryki;
  • 2 duże ogórki;
  • 3 łyżki cukru;
  • 3 łyżki octu spirytusowego;
  • 1 szklanka makaronu zacierka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso z wyluzowanych udek z kurczaka (lub inne części – mięso na gulasz węgierski wcale nie musi być krojone w kostkę) dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posól. Sól wetrzyj dość dokładnie w kurczaka, a samo mięso ponakłuwaj dodatkowo widelcem. Przełóż mięso do szklanej miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Tak przygotowany kurczak będzie o niebo smaczniejszy, aniżeli solony tuż przed przygotowaniem.

 

2. W dniu przygotowania perkeltu zacznij od zrobienia mizerii. Dwa duże ogórki obierz i pokrój w cienkie plasterki.

 

3. Przełóż plasterki ogórka do miski i zasyp je 1 łyżką soli. Wymieszaj i odstaw na pół godziny.

 

4. Składniki perkeltu: przygotowany dzień wcześniej kurczak, 1 cebula, trochę surowej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy), sporo mielonej, słodkiej papryki, trochę mielonej ostrej papryki.

UWAGA: Smalec z mangalicy i słonina wędzona to obowiązkowe dodatki do gulaszy węgierskich.

 

5. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

 

6. W kostkę pokrój również wędzoną słoninę – doda ona nieprawdopodobnego smaku daniu.

 

7. Na rozgrzaną patelnię wrzuć słoninę i obsmaż ją krótko. Dorzuć cebulę i smaż do jej zeszklenia.

 

8. Wyłącz gaz pod patelnią, a następnie wsyp 2 duże łyżki mielonej, słodkiej papryki. Jakość papryki ma kolosalne znaczenie dla tego dania – oczywiście najlepsza jest ta oryginalna, węgierska.

 

9. Połącz paprykę z cebulą i słoniną mieszając całość tak, aby powstała jednolita masa.

 

10. Włącz gaz pod patelnią, włóż części kurczaka i dobrze je obtocz w masie paprykowej. Smaż mięso 2-3 minuty.

 

11. Przełóż kurczaka do małego garnka, a na patelnię wlej pół szklanki wrzącej wody – zamieszaj, aby zebrać wszystkie smaki z patelni.

 

12. Zawartość patelni przelej do garnka z kurczakiem – wody ma być tylko tyle, aby kurczak mógł się dusić na wolnym ogniu. Woda nie może przykrywać mięsa.

 

13. Do miski z ogórkami wlej 300 ml wody, dodaj 3 łyżki cukru i 3 łyżki octu spirytusowego. Wymieszaj. Odciśnij sól z ogórków i przełóż je do miski. Odłóż miskę na bok.

 

14. Na rozgrzaną patelnię wrzuć nieco smalcu, wytop go i dodaj szklankę makaronu zacierki. Smaż do zrumienienia. Makaron przełóż do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą i gotuj go do miękkości.

 

15. Gdy kurczak jest już miękki dopraw sos solą i ostrą, mieloną papryką. Sos powinien być mocno paprykowy i lekko ostry.

 

16. Perkelt z kurczaka podawaj z węgierską mizerią na kwaśno oraz zacierką.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *