PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

Paszteciki z mięsem z warzywami to moja odpowiedź na indyjskie pierożki samosa. Te ostatnie są popularne na całym świecie, ale ich nadzienie raczej pozostaje bez mięsa. Moje paszteciki z mięsem zawierają jagnięcinę i drób, warzywa zaś odpowiadają raczej klimatowi europejskiemu. Nie namawiam Was do bezwarunkowego kopiowania składników z mojego przepisu, raczej eksperymentujcie, używajcie warzyw sezonowych.

Stosując się jednak do mojego przepisu daję Wam gwarancję, że Wasze paszteciki będą naprawdę przepyszne. W przepisie użyłem kupowanych często przeze mnie w Wiedniu surowych kiełbasek merguez – to tunezyjskie kiełbaski z dodatkiem m.in. papryki, kminu rzymskiego, harisy i cynamonu. Będzie o nie trudno w Polsce, ale możecie je zastąpić innymi, równie ciekawie przyprawionymi.

 

PASZTECIKI Z MIĘSEM

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
  • 250 gramów kiełbasek merguez lub innych, dobrze przyprawionych;
  • 200 gramów mięsa z indyka;
  • 100 gramów brązowej soczewicy;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 marchewka;
  • 1 duża cebula;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 1 kapusta pak choy lub kawałek kapusty pekińskiej;
  • 100 gramów zielonego groszku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
  • 2 jajka;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;
  • po 1 łyżeczce suszonego tymianku, ziół prowansalskich i cząbru;
  • 2 łyżeczki przyprawy curry;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

2. Soczewicę przepłucz, włóż do garnka z gorącą wodą, dodaj suszone tymianek, zioła prowansalskie i cząber i gotuj do miękkości według wskazań na opakowaniu. Ugotowaną soczewicę odcedź i odłóż na bok.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

3. Marchewkę, seler naciowy, cebulę i czerwoną paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Groszek podgotuj, aby był „al dente”.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

4. Pak choy to bardzo chrupiąca, smaczna i świetna do obróbki cieplnej kapusta. Pokrój ją również w niedużą kosteczkę.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

5. Dwa rodzaje mięsa: kiełbaski jagnięce merguez oraz kotlety z indyka. Razem stanowią znakomite połączenie smaku oraz delikatności. Oba mięsa zmiel w maszynce.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

6. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć pokrojone marchewkę, cebulę, selera i paprykę. Smaż warzywa na niezbyt mocnym ogniu kilka minut.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

7. Wrzuć na patelnię pak choy oraz posiekany czosnek. Dodaj sól, pieprz, ostrą mieloną paprykę i drobno posiekany czosnek. Smaż wszystko kolejne kilka minut.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

8. Przesmażone warzywa przesuń na jedną połowę patelni – dodaj do nich groszek. Na drugą połowę wrzuć mielone mięso.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

9. Na patelnię wsyp przyprawę curry. Ile? Według uznania oraz mocy Twojej przyprawy. Dokładnie wymieszaj wszystko i smaż chwilę, aż mięso się przyrumieni, a warzywa zmiękną, ale pozostaną lekko chrupiące.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

10. Na koniec spróbuj farszu i w razie konieczności dopraw przyprawą, której smak jest zbyt słabo wyczuwalny. Pamiętaj – farsz należy smażyć w sumie około 10 minut. Zbyt długie smażenie spowoduje, że będzie przesuszony. Paszteciki z mięsem będą się jeszcze przecież piekły, więc lepiej farszu nie dosmażyć, aniżeli go przesuszyć.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

11. Gotowy farsz przełóż do dużej miski. Dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

12. Kwestia zasadnicza – czy dodać do farszu jajko, czy nie? Jeżeli farsz jest zbyt suchy dodaj, jeżeli jest OK jajka po prostu nie dodawaj – nie ma potrzeby. Ostatecznie wymieszaj farsz bardzo dokładnie, aby stał się jednolity.

UWAGA: Jajko dodaj do farszu tylko wtedy, jeżeli uznasz, że jest to konieczne dla poprawy jego tekstury.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

13. Z lodówki wyjmij ciasto francuskie i rozłóż je na blacie. Jeżeli masz cierpliwość wykrój z ciasta małe kawałki, jeżeli wolisz (tak, jak ja…) po prostu podziel ciasto na 6 części – zrobisz pasztety – giganty ? Brzegi każdego z 6 kawałków ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Na każdą z 3 części nakładaj farsz.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

14. Przykryj pokryte farszem ciasto drugim kawałkiem i dociśnij brzegi. Brzegi zagnieć następnie widelcem i posmaruj całe paszteciki rozbełtanym jajkiem. Paszteciki z mięsem ułóż na papierze do pieczenia, a ten na blasze z piekarnika. Blachę z pasztecikami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

15. Paszteciki piecz około 25 minut, aż ciasto pięknie się zrumieni, a kolejne jego warstwy urosną.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

 

16. Paszteciki z mięsem podawaj przekrojone na pół – znakomicie smakują solo, ale również jako dodatek do innych dań. Smakują i na ciepło, i na zimno.

PASZTECIKI Z MIĘSEM z warzywami z curry

Zrób również KROKIETY z DORSZA przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *