Paszteciki z mięsem z warzywami to moja odpowiedź na indyjskie pierożki samosa. Te ostatnie są popularne na całym świecie, ale ich nadzienie raczej pozostaje bez mięsa. Moje paszteciki z mięsem zawierają jagnięcinę i drób, warzywa zaś odpowiadają raczej klimatowi europejskiemu. Nie namawiam Was do bezwarunkowego kopiowania składników z mojego przepisu, raczej eksperymentujcie, używajcie warzyw sezonowych.

Stosując się jednak do mojego przepisu daję Wam gwarancję, że Wasze paszteciki będą naprawdę przepyszne. W przepisie użyłem kupowanych często przeze mnie w Wiedniu surowych kiełbasek merguez – to tunezyjskie kiełbaski z dodatkiem m.in. papryki, kminu rzymskiego, harisy i cynamonu. Będzie o nie trudno w Polsce, ale możecie je zastąpić innymi, równie ciekawie przyprawionymi.

 

PASZTECIKI Z MIĘSEM

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
  • 250 gramów kiełbasek merguez lub innych, dobrze przyprawionych;
  • 200 gramów mięsa z indyka;
  • 100 gramów brązowej soczewicy;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 marchewka;
  • 1 duża cebula;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 1 kapusta pak choy lub kawałek kapusty pekińskiej;
  • 100 gramów zielonego groszku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
  • 2 jajka;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;
  • po 1 łyżeczce suszonego tymianku, ziół prowansalskich i cząbru;
  • 2 łyżeczki przyprawy curry;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Soczewicę przepłucz, włóż do garnka z gorącą wodą, dodaj suszone tymianek, zioła prowansalskie i cząber i gotuj do miękkości według wskazań na opakowaniu. Ugotowaną soczewicę odcedź i odłóż na bok.

 

3. Marchewkę, seler naciowy, cebulę i czerwoną paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Groszek podgotuj, aby był „al dente”.

 

4. Pak choy to bardzo chrupiąca, smaczna i świetna do obróbki cieplnej kapusta. Pokrój ją również w niedużą kosteczkę.

 

5. Dwa rodzaje mięsa: kiełbaski jagnięce merguez oraz kotlety z indyka. Razem stanowią znakomite połączenie smaku oraz delikatności. Oba mięsa zmiel w maszynce.

 

6. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć pokrojone marchewkę, cebulę, selera i paprykę. Smaż warzywa na niezbyt mocnym ogniu kilka minut.

 

7. Wrzuć na patelnię pak choy oraz posiekany czosnek. Dodaj sól, pieprz, ostrą mieloną paprykę i drobno posiekany czosnek. Smaż wszystko kolejne kilka minut.

 

8. Przesmażone warzywa przesuń na jedną połowę patelni – dodaj do nich groszek. Na drugą połowę wrzuć mielone mięso.

 

9. Na patelnię wsyp przyprawę curry. Ile? Według uznania oraz mocy Twojej przyprawy. Dokładnie wymieszaj wszystko i smaż chwilę, aż mięso się przyrumieni, a warzywa zmiękną, ale pozostaną lekko chrupiące.

 

10. Na koniec spróbuj farszu i w razie konieczności dopraw przyprawą, której smak jest zbyt słabo wyczuwalny. Pamiętaj – farsz należy smażyć w sumie około 10 minut. Zbyt długie smażenie spowoduje, że będzie przesuszony. Paszteciki z mięsem będą się jeszcze przecież piekły, więc lepiej farszu nie dosmażyć, aniżeli go przesuszyć.

 

11. Gotowy farsz przełóż do dużej miski. Dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.

 

12. Kwestia zasadnicza – czy dodać do farszu jajko, czy nie? Jeżeli farsz jest zbyt suchy dodaj, jeżeli jest OK jajka po prostu nie dodawaj – nie ma potrzeby. Ostatecznie wymieszaj farsz bardzo dokładnie, aby stał się jednolity.

UWAGA: Jajko dodaj do farszu tylko wtedy, jeżeli uznasz, że jest to konieczne dla poprawy jego tekstury.

 

13. Z lodówki wyjmij ciasto francuskie i rozłóż je na blacie. Jeżeli masz cierpliwość wykrój z ciasta małe kawałki, jeżeli wolisz (tak, jak ja…) po prostu podziel ciasto na 6 części – zrobisz pasztety – giganty ? Brzegi każdego z 6 kawałków ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Na każdą z 3 części nakładaj farsz.

 

14. Przykryj pokryte farszem ciasto drugim kawałkiem i dociśnij brzegi. Brzegi zagnieć następnie widelcem i posmaruj całe paszteciki rozbełtanym jajkiem. Paszteciki z mięsem ułóż na papierze do pieczenia, a ten na blasze z piekarnika. Blachę z pasztecikami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni.

 

15. Paszteciki piecz około 25 minut, aż ciasto pięknie się zrumieni, a kolejne jego warstwy urosną.

 

16. Paszteciki z mięsem podawaj przekrojone na pół – znakomicie smakują solo, ale również jako dodatek do innych dań. Smakują i na ciepło, i na zimno.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *