Pasta z twarogu i makreli (oczywiście wędzonej), czyli „awanturka”, to prawdziwy klasyk kuchni poprzedniego stulecia. Klasyk przetrwał na szczęście do dzisiaj i dumnie występuje w popularniejszych „barach przekąskowych”. Ale również w wielu domach, gdzie ta pyszna pasta z twarogu i wędzonej makreli jest po prostu wyznacznikiem dobrego smaku. Domowego smaku. Jako „spoiwo” do połączenia twarogu i ryby użyć należy śmietany, gęstej kwaśnej śmietany. Możecie próbować z jogurtami itp., aby była ta pasta lżejszą, ale według mnie to profanacja. Bez śmietany „awanturka” już nią być przestaje, a staje się jedynie jej marnym surogatem.

 

PASTA Z TWAROGU I MAKRELI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów półtłustego lub tłustego twarogu;
  • 1 duża jak najświeższa makrela wędzona;
  • dymka lub szczypiorek;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 250 gramów półtłustego lub tłustego twarogu, 1 duża jak najświeższa makrela wędzona, dymka lub szczypiorek, gęsta kwaśna śmietana.

 

2. Rybę spraw pozbawiając dokładnie wszystkich ości, ciemnych części i innych nieczystości. To bardzo ważne, żeby usunąć wszystkie ości. Tłumaczyć chyba nie musze, dlaczego…

 

3. Twaróg wkrusz do miski i dobrze rozgnieć widelcem. Dodaj do niego uprzednio przygotowane mięso z wędzonej makreli. Nie zaszkodzi jeszcze raz sprawdzić, czy czasem nie zabłąkała się jednak jakaś ość…

 

4. Pokrój również drobniutko zieloną część dymki. Zarówno cebulki, jak i dymki dodaj tyle, aby uzyskać swój smak – taki, jaki lubisz (niektórzy wolą więcej cebuli, inni mniej, a jeszcze inni cebuli i dymki nie dodają wcale, albo dodają szczypiorek – wszystko według upodobania).

 

5. Posiekaną dymkę włóż do miski, dodaj około 100 ml śmietany, posól dość obficie i dobrze popieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

 

6. „Awanturka”to pasta, która w żadnym razie nie może być zbyt sucha – jeżeli trzeba nie wahaj się – dodaj jeszcze więcej śmietany. Gotową awanturkę wstaw do lodówki do schłodzenia.

 

7. Pasta z twarogu i makreli najlepiej smakuje podana na kromce ciemnego chleba z odrobiną szczypiorku lub dymki. Ale pamiętaj, że aby wydobyć jej cały smak należy wyjąć ją z lodówki około 30 minut przed konsumpcją…


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *