Drukuj przepis

Pasta z tuńczyka z kozim serkiem to proste i przepyszne smarowidło do chleba lub szeroko rozumianych „innych powierzchni smarowalnych i jadalnych zarazem” 😀 Warunkiem absolutnie niezbędnym, a zarazem gwarancją wybornego jej smaku jest jak najwyższa jakość tuńczyka i koziego sera. Ten pierwszy powinien spoczywać w słoiku z oliwą, nie z olejem słonecznikowym lub wodą, ten drugi zaś winien być wysokich  lotów, świeży, naturalny i puszysty. Połączenie tych dwóch składników wysoko jakościowych daje zaskakująco wybitne rezultaty. Zachęcam 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • 100 gramów tuńczyka w oliwie;
  • 150 gramów naturalnego serka koziego;
  • szczypiorek;
  • 1 limonka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Wyjmij tuńczyka z oliwy i pozostaw do odcieknięcia. Wybierz naprawdę dobrego tuńczyka – jak widzisz ten na zdjęciu jest bardzo ładny, w kawałkach, a nie strzępach. Zapewniam Cię, że smakuje o niebo lepiej od tych puszkowych, a kosztuje wcale nie tak dużo więcej. Pozostaw tuńczyka na wierzchu, aby nabrał temperatury pokojowej.

 

3. Kozi serek, naturalny, najlepiej ekologiczny… Puszysty, bardzo delikatny. Serek powinien mieć temperaturę pokojową. Nie lubisz serka koziego? Użyj innego, nie ma problemu. Ale nie rozpowiadaj potem „na mieście”, że Kuchnia Tomka podaje kiepskie przepisy, skoro zamiast wskazanego przeze mnie składnika użyłaś/łeś pozbawionego laktozy, odtłuszczonego do 0% tłuszczu „twarogu” 😉 Również użycie tofu zamiast oryginalnego, naturalnego i puszystego serka koziego nie sprawdzi się w tym przypadku…

 

4. Tuńczyka rozdziel nie małe kawałeczki i wrzuć do miski.

 

5. Do miski z tuńczykiem przełóż cały serek kozi.

 

6. Pamiętasz, że Twój tuńczyk spoczywał w oliwie? Ta oliwa poprzez obecność w niej tuńczyka przeszła jego smakiem. Mam nadzieję, że nie przyszło Ci do głowy jej wylewać… To znakomity dodatek do dań, do których tegoż tuńczyka dodasz (robisz np. makaron z tuńczykiem? dodaj zamiast zwykłej oliwę właśnie z tego tuńczyka – przepis znajdziesz TUTAJ > ). Tak samo jest w przypadku mojej pasty. Wlej zatem do miski z serkiem i tuńczykiem odrobinę tejże oliwy. Ile? Po mojemu 1-2 łyżeczki są całkowicie wystarczające. Gdy dasz za dużo oliwy konsystencja pasty stanie się płynna no i sama pasta będzie po prosu zbyt tłusta.

 

7. Do miski wrzuć również garść drobno posiekanego szczypiorku.

 

8. Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

9. Odrobina soku z limonki niezwykle podkręca smak tego smarowidła. Nie zapomnij o jej dodaniu 😉 Całość wymieszaj na gładką masę.

 

10. Pasta z tuńczyka z kozim serkiem znakomicie sprawdzi się na kanapce, ale i naleśnika wyśmienicie pokryje sprawiając satysfakcję wielką jego pożeraczowi 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *