Pasta z makreli to jedno z najpopularniejszych polskich smarowideł do chleba. Nie da się jadać codziennie „po królewsku”, więc czasem po prostu trzeba „wyczyścić” lodówkę. Często okazuje się wtedy, że przygotowany posiłek z takich „resztek” wypada rewelacyjnie. Tak samo jest w przypadku tej pasty. Najważniejsza jest oczywiście jak świeża makrela, reszta składników według uznania. Celowo pozostawiłem dość spore kawałki rzodkiewki, ryby i fasolkę w całości – tak, jak lubię. Ty zrób tak, jak lubisz – możesz nawet całość zmiksować. Tak, czy owak pasta z makreli, twarogu i białej fasolki jest znakomita.

 

PASTA Z MAKRELI

SKŁADNIKI:

  • 1 świeża makrela;
  • tłusty lub półtłusty twaróg;
  • biała fasolka z puszki;
  • kilka rzodkiewek;
  • szczypiorek;
  • jogurt naturalny;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oprócz świeżej makreli potrzebne będą: kilka rzodkiewek, trochę szczypiorku, tłusty lub półtłusty biały ser (twaróg), trochę białej fasolki z puszki, jogurt naturalny.

 

2. Rybę spraw i pozbaw wszelkich ości – zrób to starannie, to bardzo ważne. Mięso odłóż na bok.

 

3. Do miski wkrusz około 100 gramów twarogu (tłustego lub półtłustego) i rozgnieć go widelcem.

 

4. Rzodkiewki oczyść, umyj, osusz i pokrój w grube kawałki; szczypiorek posiekaj.

 

5. Wszystkie składniki przełóż do miski; dodaj trochę białej fasolki z puszki (uprzednio przepłukanej pod bieżącą wodą i osuszoną).

 

6. Wszystko dobrze posól, popierz i dodaj 2-3 łyżki jogurtu naturalnego – świetnie sprawdza się tutaj jogurt BIO. Dokładnie wymieszaj pastę; miskę przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce.

 

7. Pasta z makreli, twarogu i białej fasolki znakomicie pasuje do ciemnego, świeżego pieczywa. Jeswt idealna na śniadanie, drugie śniadanie i na kolację.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *