Pasta z fasoli idealna na świeże pieczywo

Pasta do smarowania chleba przyrządzona z gotowanej białej fasoli z dodatkiem czosnku i papryki chilli.

Pasta do smarowania pieczywa przyrządzona z gotowanej białej fasoli z dodatkiem czosnku i papryki chilli. Pasta z fasoli to idealna propozycja, gdy masz dość serków, dżemów, pasztetów i innych smarowideł, albo po prostu potrzebujesz odmiany na swojej kanapce. Tę pastę z fasoli przyrządzisz łatwo i szybko. Możesz ją zrobić, gdy zostanie Ci nieco fasoli z gotowania różnych potraw. Oczywiście równie dobrze możesz pastę przyrządzić z fasolki z puszki. Pasta najlepiej smakuje podawana w temperaturze pokojowej, zatem jeśli przechowujesz ją w lodówce wyjmij odpowiednio wcześniej i pozostaw na wierzchu.

Składniki

puszka białej fasolki;
1 czerwona papryczka chili;
1 ząbek czosnku;
natka pietruszki;
oliwa extra vergine;
ocet balsamiczny;
sól, pieprz;

Pasta z fasoli przepis

Przygotuj wszystkie składniki, czyli puszkę białej fasolki, 1 czerwoną papryczkę chili, 1 ząbek czosnku, natkę pietruszki, oliwę extra vergine, ocet balsamiczny, a także przyprawy.

Fasolkę wyjmij z puszki, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i bardzo dobrze odsącz. Następnie przełóż fasolkę do miski i zgnieć widelcem na pastę. Wlej do niej 1-2 łyżeczki oliwy, najlepiej już w trakcie zgniatania, będzie łatwiej zgnieść fasolkę, kiedy jej konsystencja będzie nieco rzadsza. Do fasolki wlej również 1-2 łyżeczki octu balsamicznego. Oliwy i octu balsamicznego dolewaj stopniowo, zawsze możesz dolać, a jak przelejesz będzie niesmacznie. Następnie dodaj do fasolki drobno posiekaną papryczkę chili, posiekaną natkę pietruszki, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz (jeśli papryczka Ci nie wystarcza). Wymieszaj dobrze składniki aby uzyskać gładką pastę. Na koniec dopraw jeszcze oliwą, octem, solą o ile zachodzi taka konieczność. Twoja pasta z fasoli jest gotowa, możesz się nią zajadać.

Pasta z fasoli sposób podania

Pasta doskonale smakuje na ciepłej grzance lub toście. Przygotuj swoje ulubione pieczywo. Na ciepłe pieczywo nałóż pastę o temperaturze pokojowej. Skrop kanapkę odrobiną oliwy i posyp ziarnami słonecznika (jeszcze lepiej, gdy je wcześniej podprażysz), ewentualnie udekoruj kiełkami.


Z fasoli dobra będzie również grecka fasolada, poznaj przepis z Krety.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *